Normaalissa treenissä oleva ratsuhevonen saattaa juoda jopa 80 litraa vettä hellepäivänä. Toiset hevoset ovat parempia juomaan ja toisilla nestetasapainon ylläpitäminen esimerkiksi kilpailuissa tai kuljetuksessa on paljon hankalampaa. Vanha sanonta kuuluukin:
”Voit viedä hevosen lähteelle, muttet voi pakottaa sitä juomaan”.

Nestetasapainon ylläpitäminen hevosen hoidossa on ensisijaisen tärkeää ja siihen kannattaa panostaa. Huonosti juonut hevonen suorittaa huonommin ja kuivunut hevonen on suuressa vaarassa sairastua ähkyyn.

Hellesäällä on syytä varmistaa, että hevonen varmasti juo tarpeeksi, tässä muutamia vinkkejä:

1. Tutkimuksissa on huomattu, että jos hevonen saa valita, se juo mieluummin ämpäristä tai saavista kuin juoma-automaatista. Kuumana päivänä voit tarjota hevosellesi juotavaa juoma-automaatin lisäksi myös ämpäristä.

2. Tarkista useasti päivän aikana, että juomakuppi tai -ämpäri on puhdas ja vesi on raikasta. Juoma-automaatin paine eli virtausnopeus pitää olla niin hyvä, että hevonen pystyy juomaan siitä 8-10l/minuutissa. Erityisesti laitumilla ja tarhoissa olevat juomatynnyrit lämpenevät helposti ja vesi voi olla jopa kuumaa, silloin vesi täytyy vaihtaa useasti päivän aikana. Jos hevosilla on ulkona vesiautomaatit, käy tarkistamassa ne pari kertaa päivän aikana ja laske vettä läpi niin, että vesi on viileää ja raikasta. Vesisaavit voi laittaa kaivonrenkaan sisään, mikä pitää veden melko hyvin raikkaana auringossakin!

3. Kuljetukseen tai kisamatkalle voit ottaa mukaan vettä kotitallista. Hevoset ovat herkkiä makuaisteiltaan ja uusi vesi saattaakin maistua omituiselta. Tilasta riippuen kanisteri tai kannellinen tynnyri kulkevat helposti mukana. Osta eri värisiä ämpäreitä, esim. siniset ovat juottoämpäreitä ja punaiset hevosen pesuun, näin hevosten juomaämpärit pysyvät puhtaina reissussakin. Juottoämpärit saisivat olla normaalia 10l ämpäriä leveämpiä, näin levepäinenkin hevonen mahtuu hyvin juomaan.

4. Huolehdi hevosesi suola- ja elektrolyyttitasapainosta. Hevosen täytyy saada riittävästi suolaa ja elektrolyyttejä nestetasapainon ylläpitämiseksi. Katso, että hevosella on suolakivi karsinassa ja laitumella sekä lisää tarvittaessa merisuolaa ja elektrolyyttejä hevosen väkirehuihin. Erityisen tärkeää lisäelektrolyyttien anto on kovan rasituksen yhteydessä. Lue hyvin elektrolyyttivalmisteen tuoteselosta, jotta tiedät sen sisällön. Elektrolyyttejäkin on eri makuisia, valitse hevoselle maittava. Olisi myös hyvä, että hevonen oppisi juomaan elektrolyyttivettä, sitä taitoa voi opetella jo kotona ennen kilpailumatkaa. Monet hevoset tykästyvät paljonkin elektrolyyttiveden makuun, jolloin elektrolyyttien antaminen esim. kuljetuksen aikana on helppoa. Muista kuitenkin pitää myös normaalia raikasta vettä aina hevosen saatavilla.

5. Erityisesti kuljetuksissa ja kilpailumatkoilla, voi makuvedet olla paikallaan. Makuvettä voi myöskin opetella juomaan jo kotona, eli totuta hevonen sen makuun jo etukäteen. Makuna veteen voi kokeilla esimerkiksi omenaviinietikkaa, elektrolyyttijauhetta, omenamehua, melassia, viherpellettiä yms. Makuvesi on hyvä tapa peittää myös vieraan paikan veden maku ja tehdä näin hevoselle vedestä kotoisampaa.

6.Usein hevoset pitävät hieman haaleasta vedestä, mutta on hevosia jotka pitävät erityisesti kesäisin mieluummin kylmästä vedestä. Kokeilemalla mieltymys selviää.

7. Esimerkiksi pitkillä kuljetuksilla voi joutua turvautumaan makuvettä hieman vielä houkuttelevampaan versioon. Voit laittaa veteen esim. porkkanan ja omenan paloja. Niitä mussuttaessa ja metsästäessä saattaa mennä ämpärillinen vettä siinä sivussa. Mashista, melassista tai viherpelletistä saa myös tehtyä hyvinkin löysää velliä, mikä yleensä maittaa hevoselle. Hevosten välistä ruokakateutta kannattaa myös käyttää, juota ensin hevonen joka juo hyvin, pian muutkin kiinnostuvat; mitä mahtavan hyvää tänään tarjoillaankaan!

8. Tarkkaile hyvin hevostasi kuumina päivinä, kilpailuissa ja pitkillä kuljetusmatkoilla. Kuivunut hevonen vaikuttaa usein apaattiselta, ei syö, lanta on normaalia kuivempaa, hevonen saattaa ähkyillä ja saada lihaskramppeja. Nestehukan arvioimiseksi voi myös tehdä seuraavia testejä:
– Ihotesti: Nyppäise hevosen kaulasta ihoa sormilla, ihon pitäisi palautua takaisin normaaliksi noin kahdessa sekunnissa. Nestehukasta kärsivällä hevoselle palautuminen on hitaampaa tai iho jopa jää poimulle.
– Kapillaarien täyttymisaika: Nosta hevosen ylähuulta ja paina peukalolla hevosen ikenen limakalvoa pari sekuntia. Kun nostat sormen pois limakalvolla näkyy painamisesta vaalea läikkä. Normaalisti limakalvo palautuu vaaleanpunaiseksi kahden sekunnin sisällä, nestehukassa hitaammin. Tämä testi on tärkeä opetella!
– Hevosen suun ikenien ja hampaiden kuivuus: Jos suu vaikuttaa kuivalta, hevonen saattaa olla kuivunut.

Jos hevonen osoittaa kuivumisen merkkejä, soita eläinlääkärille. Ilmoita epäilys mahdollisesta nestehukasta, jolloin eläinlääkäri osaa varautua siihen. Nesteytyksellä suonensisäisesti tai nenämahaletkun kautta saadaan nestetasapaino palautettua tehokkaasti. Mieluummin tiputus kuin ähkyilevä hevonen seuraavana päivänä.