Puomikoulu on 10 osanen sarja, jossa harjoitellaan puomi- ja kavalettityöskentelyn perusasioita videoiden, artikkelien sekä tehtävien avulla. Tässä kolmannessa osassa tehdään siirtymisiä puomeilla eri askellajien välillä sekä askellajin sisällä. Siirtymiset vahvistavat ja notkistavat hevosta, sekä tekevät siitä terävämmän avuille. Kun siirtymisiä tehdään puomien avulla, ratsastaa ratsastaja yleensä siirtymiset huolellisemmin kun puomit kehottavat siihen. Lisäksi hevonen saa voimaa sekä oppii kuuntelemaan, lisäämään ja kokoamaan itseään myös puomien välissä, mikä on esteratsastuksessa erittäin tärkeää.

Tärkeitä asioita tehdessä siirtymisiä puomiharjoituksissa:

Turvallisuus

  • Siirtymiset on ajoitettava niin, että hevoselle annetaan sen koulutustason mukainen rauha suorittaa puomitehtävää.
  • Siirtymiset askellajien välillä on tehtävä ratsukon tason mukaisesti riittävän ajoissa ennen puomeja ja riittävästi puomien jälkeen. Ravissa siirtymiset täytyy tehdä vähintään 4m ennen puomia tai vähintään 4m puomin jälkeen. Laukassa siirtyminen täytyy tehdä vähintään n. 10m ennen puomia tai vähintään n. 10m puomin jälkeen.
  • Askellajin sisällä tapahtuvat siirtymiset (esim. normaali ravi – lisätty ravi – normaali ravi) on useimmiten syytä tehdä samoilla ”turvamitoilla” kun yllä mainitut askellajien väliset siirtymiset.
  • Pitkälle kehittyneet ratsastajat voivat tehdä askellajin sisällä tapahtuvia siirtymisiä varsinaisen puomitehtävän päälläkin. Tämä harjoittelu on aloitettava pikkuhiljaa ja usein siirtymisien tekeminen varsinaisen puomitehtävän ulkopuolella on järkevämpää.
  • Aloita helpoista harjoituksista.

Välit

  • On helpointa harjoitella siirtymisiä suoralla uralla ja niin, että puomeja on kerrallaan vain kaksi (kuten videolla). Yksi puomiväli on turvallisempi vaihtoehto, jos oikeaa askellajia tai tahtia ei löydykään ennen puomeja.
  • Ravissa normaali puomiväli hevoselle on 1,2-1,4m, tästä lyhennetään tai pidennetään 10-20cm kun halutaan harjoitella ravin lyhentämistä tai pidentämistä puomeilla.
  • Laukassa normaali puomiväli hevoselle on 2,8-3m, tästä lyhennetään minimissään 2,5 metriin tai pidennetään maksimissaan 3,8 metriin hevosen tason ja tehtävän tarkoituksen mukaan.

Huomioitavaa

  • Jos siirtyminen käynnistä raviin on juuri ennen puomeja, täytyy hevosen kuunnella hyvin pohjeapuja ja lähteä raviin siirtymisestä heti normaaliin reippaaseen raviin. Tämän tyyppisessä tehtävässä onkin helppo huomata siirtymisten napakkuus.
  • Pidä hevonen siirtymisissä suorana (katso Puomikoulu 2 – Suora hevonen).
  • Käytä siirtymisissä istunta-apuja, vältä ohjista vetämistä.
  • Käytä siirtymispaikoissa apuna tötsiä (kavalettipalikoita, puomeja, kartioita) muistutuksena tarkoista siirtymispaikoista. Älä ole suurpiirteinen, ole täsmällinen siirtymispaikan suhteen!
  • Tasainen tahti ja muoto on huomattavan paljon helpompaa säilyttää tasaisessa ravissa. Tarkoittaen sitä, että usein siirtymisissä hevonen on hetkellisesti etupainoinen. Hevonen tarvitseekin voimaa pitääkseen muodon ja kantaakseen itsensä tasapainoisesti siirtymisten läpi. Tämä voi viedä aikaa, mutta siirtymisten avulla voima kasvaa. Joten ole kärsivällinen ja muista aina kiittää hevosta hyvistä suorituksista!

Katso kaikki PUOMIKOULUN osat!