– kas siinä pulma

Loppusyksystä alkukevääseen moni hevosen omistaja miettii loimituksen tarvetta. Tärkeimpiä syitä loimitukseen ovat turkin paksuus ja ympäristön lämpötila. Tässä joitakin tietoja jotka auttavat sinua tekemään oikean loimituspäätöksen.

Hevosilla on hyvä luontainen kyky kestää kylmää ja tuulta, mutta hevoset tarvitsevat kuitenkin tuulensuojaa, samoin kuin asianmukaisen ruokinnan. Sään sietokyky riippuu myös paljon rodusta ja on yksilöllistä.

Monella saattaa olla tapana pakata loimia hevosen päälle moniakin kerroksia, mikä heikentää loimen eristäviä ominaisuuksia. Hevoset , jotka eivät asu hyvin kylmässä (alle -12 ° C) – pärjäävät hyvin ilman loimea, mikäli hevoset asuvat tallissa yöt tai pihatossa .

Rehut ja ravinto ovat myös tekijöitä jotka vaikuttavat loimitukseen. Hevonen tuottaa kehoon lämpöä ruoansulatuksen aikana. Varmista myös riittävä kalorien saanti, mutta tärkeintä on riittävä heinä.

Loimituksessa on hyvät ja huonot puolensa. Myönteistä on se että karva ei kasva liian pitkäksi / tiheäksi. Urheiluhevoset usein klipataan, jotta hevonen ei työskennellessä hikoa liiaksi ja että hiki myös kuivuu helposti ja nopeasti. Klippausmalleja on monia, koko hevosen klippauksesta (myös jalat sekä pää), osittaisiin ns. loimiklippauksiin. Loimiklippauksia suositaan jos hevosesi tarhaa paljon tai sinulla ei ole kisoja tai tärkeitä tapahtumia joihin olet menossa hevosesi kanssa. Usein myös klippausmalliin vaikuttaa se onko mahdollisuutta ratsastaa maneesissa, vai ratsastetaanko aina ulkona.

Loimia käytetään myös sateisella ja lumisilla säillä jolloin hevonen pysyy puhtaana ja kuivana. Ja kun hevonen siirretään lämpimästä ilmastosta paljon kylmempään, loimet auttavat hevosta sopeutumaan uuteen ympäristöön.

Seuraavassa muutamia loimitus vinkkejä :

– Laita loimi aina kuivalle, harjatulle hevoselle .
– Käytä loimea sille tarkoitetussa käytössä. Ulkoloimi on tarkoitettu käytettäväksi ulkona ja on suunniteltu vedenpitäväksi. Hevonen saattaa nopeasti hiota vedenpitävän loimen alta, tehden loimen käyttötarkoituksesta päinvastaisen. Käytä mahdollisuuksien mukaan vedenpitävän loimen alla toista hengittävää loimea.
– Jos olet päättänyt käyttää loimea hevosellasi koko talven ajan vähentääksesi karvan kasvua, käytä aina loimea joka on paksuudeltaan sopiva kuhunkin sääolosuhteisiin. Jos on n. 0 °C , hevonen todennäköisesti tarvitsee vain kevyen loimen. Jos n. -15°C, käytetään mielellään yhtä paksua loimea tai kahta kevyempää.
– Hikoilu loimen alla kuumana päivänä voi myös olla ongelmallista. Varo yliloimitusta varsinkin keväisin ja syksyisin kun säiden vaihtelu on yllättävää.
– Klipatuilla hevosilla käytä alku- ja loppuveryttelyssä vilttiä. Kylmemmillä säillä ja kevyessä liikutuksessa ratsastusloimi on käytännöllinen.

Loimen koko ja istuvuus on myös tärkeää, huono istuvuus tai väärä koko saattaa aiheuttaa hankaumia.