Mitä kuuma hevonen tarkoittaa?

Kuumalla tai kuumaverisellä hevosella tarkoitetaan energistä ja usein herkkää hevosta. Ratsastuskoulun alkeishevoset ovat usein ns. kylmäverisiä (vaikkeivat olisi kirjaimellisesti kylmäverisiä rodultaan) ja kilpahevoset ovat usein kuumaverisiä. Kuumaverisellä hevosella riittää energiaa kokoamista vaativiin liikkeisiin ja useamman päivän rankkoihin kilpailusuorituksiin, herkkyyttä toimia pienillä avuilla ja varovaisuutta esteillä sekä nopeutta uusintaradalle.

Hyvien puolien lisäksi kuumien hevosten energisyydellä ja herkkyydellä on varjopuolensakin. Kuuma hevonen vaatii usein määrällisesti, laadullisesti ja ajallisesti enemmän töitä. Liika energisyys voi kostautua riehaantumisena tarhassa tai laitumella (loukkaantumisvaara) sekä ratsastuksessa. Kuuma hevonen todennäköisemmin steppailee taluttaessa ja hypähtää muovipussin rapistessa nurkan takana.

Kuuman hevosen ruokinta
Kuuman hevosen ruokinnassa kannattaa panostaa riittävään ja laadukkaaseen korsirehuun. Jos korsirehu riittää pitämään hevosen hyvässä lihavuuskunnossa, kannattaa kuumalle hevoselle lisätä ruokintaan vain minimimäärä energiaa tuovia väkirehuja, mutta huolehtia kuitenkin päivittäisestä vitamiinien, kivennäisten ja hivenaineiden saannista.

Mikäli hevonen tarvitsee massan pitämiseen lisäenergiaa, kannattaa väkirehussa suosia proteiini- tai öljypitoisia rehuja, kuten soija- tai rypsirouhetta ja öljyjä. Nämä usein kuumentavat hevosta vähemmän kuin hiilihydraatteja sisältävät viljat. Lisää väkirehuja vähitellen ja seuraa hevosesi energiatasoa.

Kuuma hevonen usein kuluttaa itseään enemmän kuin kroppa kestäisi, eli kuumuuttaan juoksee maitohapoille ja / tai hikoilee liikaa. Tämä kannattaa muistaa aminohappojen, E-vitamiinin ja elektrolyyttien annostelussa.

Kuuman hevosen hoito
Kuuman hevosen hoidossa pitää muistaa, että kuuma hevonen on usein herkkä ja nopea reaktioissaan. Se vaatii rauhallisen ja kokeneen käsittelijän, sekä aikaa totutella uusiin, mahdollisesti pelottaviin asioihin kuten esim. klippaus, kengitys ja kuljetus.
Energinen hevonen vaatii paljon virikkeitä ja se voikin olla rauhallisempi, jos se pääsee ulkoilemaan pitkään päivittäin muiden hevosten kanssa. Liikutuksen olisi hyvä olla monipuolista ja riittävää, kuitenkin huomioiden lepojaksot.

Alla Riikka Harjula kertoo kuuman tammansa Carmandan hoidosta, ruokinnasta ja liikutuksesta (hieman pidempi versio esittelyvideosta):