Donnerhall oli itsessään poikkeuksellinen sensaatio. Se oli melko keskinkertaisista vanhemmista, eikä emälinjakaan ollut kovinkaan tuottoisa. Silti se oli tähti, aikansa huippuliikkuja, maailmanmestari ja jalostusori, D-linjan perustaja, ori joka on eniten vaikuttanut kouluhevosten jalostukseen.

Donnerhall on oldenburgilainen hevonen. Sen isä on hannoveri ori Donnerwetter (i. Disput, ei. Matador). Donnerwetter itse kilpaili kansainvälisellä GP tasolla Decia de Pauwn (BEL), Herbert ja Karin Rehbeinin (GER) kanssa, kunnes vuonna 1990 ori myytiin USAan. Donnerwetteria ei pidetty nimestään huolimatta (suom. ukonilma) aikoinaan kummoisena jalostusoriina, sen jälkeläiset olivat useimpien mielestä vanhanaikaisia ja rumiakin. Donnerwetter jätti kuitenkin viisi hyväksyttyä orijälkeläistä ja viisi State Premium tammaa. Donnerhallin emä Ninette varsoi vuonna 1990 Donnerhallin täysveljen, ori Disco Dernierin, joka hyväksyttiin jalostuoriksi oldenburgin kantakirjaan ja se kilpaili koluratsastuksessa GP tasolla, muttei ikinä yltänyt lähellekään veljensä tasoa. Nineten tammavarsa Noblesse (Pik Bube I) on emänä GP tason jalostusori Certuselle (i.Caprilli).

Donnerhallin kasvattaja Otto Gärtner oli kotoisin Silesiasta, oldenburg hevosten alueelta. Otto Gärtnerin nuoruudessa ei kasvatettu hienoja koulu- tai esteratsuja, vaan jykeviä, mustia, vahvoja, korkealiikkeisiä vaunuhevosia – oldenburgilaisia. Oldenburgin hevoset polveutuvat alunperin friisiläishevosista, josta varmasti oli jäänyt ihanne korkealla polvella liikkuvasta, sysimustasta oldenburghevosesta. Se oli myös Otto Gärtnerin ensisijainen tavoite: musta väri! Otto Gärtnerilla oli pieni tila Wensinissä, jossa hänelle syntyi muutama varsa vuosittain. Koska tavoite oli musta väri, olivat tammatkin mustia. Donnerhallin emä Ninette täytti kaikki Otto Gärtnerin ihanteet: se oli musta, ja sen isä oli Markus, jonka täysverinen isä Manolete xx löytyi myös legendaarisen kenttähevosen Volturno takaa. Ninetten emälinjassa kaikki tammat alkavat ”N” kirjaimella, Nagaten tammalinja. Nagaten linjaa on luonnehdittu pitkäikäiseksi. Ninette kaksi ensimmäistä varsaa olivat kasvattajan onneksi mustia.

donnerhall3Kun Otto Gärtner näki mustan upeasti liikkuvan Donnerwetter oriin Grönwohldhofissa, hän innostui, nyt löytyi oikea ori Ninetelle! Niin Ninette synnytti ensimmäisen orivarsansa, Donnerhallin, joka syntyi 31. huhtikuuta 1981. Kasvattaja oli järkyttynyt, kahdesta mustasta vanhemmasta, tuli rautias varsa. Edes maksanrautias väri ei auttanut, Donnerhall ei ollut musta, joten Otto Gärtner halusi myydä sen. Onneksi kuitenkin pian hienosti liikkuva ja esiintymishaluinen varsa kiinnitti kasvattajansa huomion. Vaikkei kukaan olisi tuolloin uskonut, että varsasta tulee maailmankuulu, näkyi sen erikoislaatuisuus jo nuorena.
– Se oli pikkuvarsana poikkeuksellinen varsa, se oli helppo, yhteistyöhaluinen, luottavainen ja kaunis varsa, kertoo Otto Gärtner. Donnerhall oli jo varsana mahtava esiintyjä, siitä näki jo silloin että sillä oli erityislaatuinen kyky kantaa itseänsä ja liikkua ylämäkeen takajalkojensa päällä.

Donnerhallista tehtiin jo varsana kaupat. Bernhard Huslage kiinnitti heti huomiota pikkuvarsaan. Donnerhallista sovittiin kaupat, 5000DM olisi ollut hinta. Sopimuksen mukaan muodollisuudet kaupan tekemiseksi oli tehtävä Oldenburg Horse Breeding järjestön kautta. Varsan polttomerkkauksen jälkeen, Otto Gärtner alkoi soittelemaan Oldenburgin kasvattajajärjestöön. Jalostusjärjestön johtaja Dr. Roland Ramsauer oli kiireinen mies ja hän unohti kerta toisensa jälkeen välittää tiedot eteenpäin. Koska ostaja Bernhard Huslagesta ei näin kuulunut mitään, oletti Otto Gärtner ettei hän enää ollut kiinnostunut orivarsasta.

Karin RehbeinSe oli kenties onni koko kouluratsastuksen ja -kasvatuksen maailmalle, Otto Schulte-Frohlinde halusi ostaa varsan ja näin varsa päätyi isänsä tavoin Grönwohldhofiin. Bernhard Huslage ei myöhemmin ollut asiasta katkera, hän sanoi myöhemmin ettei Donnerhallista olisi ikinä tullut sitä mitä se nyt on, hänen omistuksessaan.

2-vuotiaana oriina Donnerhall herätti kaikkien huomion. Sen potentiaalin ja erityisesti sen tumman maksanrautiaan värin takia, mikä niinä päivinä ei ollut kovinkaan yleinen väri. Kuitenkin oripäivillä vuonna 1983 sen papereissa ei lukenut muuta kuin ”hyväksytty”. Se ei ollut voittajaori, ei edes premium. Niiden oripäivien tähdet olivat nuoret oriit Welttraum ja Fernblick, joita tänä päivänä tuskin kukaan enää muistaa. Donnerhall oli vielä 2-vuotiaana pienehkö, eikä kovin lihaksikas. Mutta seuraavan vuoden aikana se kasvoi ja keräsi massaa ja kaikki olivat varmoja että se olisi oritestien yksi parhaista. Kukaan ei epäillyt ettei se selvittäisi kouluratsastuskoetta parhaimpana, mutta miten kävisi estekokeen kanssa? Kasvattaja Otto Gärtner oli seuraamassa oritestejä Adelheidsdorfissa vuonna 1984 ja hän luotti kasvattiinsa myös estepuolella, olihan se kuitenkin sukua legendaariselle Deisterille, kolminkertaiselle Euroopan mestarille, Paul Schockemöhlen kilpahevoselle. Deisterin isä oli Diskant, Donnerhallin isänisänisä. Ja näin kävikin, Donnerhall selviytyi kokonaispisteissä oritestiensa toisena. Donnerhall oli siis tähti alun alkaenkin, se saavutti 131,92 pistettä oritestissään ja sai ylivoimaisesti parhaimman tuloksen ratsastettavuudesta: 9,5.

DonnerhallwebDonnerhall päätyi siis jo nuorena Rehbeineille, jotka tekivät yhteistyötä sen omistajan Otto Schulte-Frohlinden kanssa. He ratsastivat Donnerhallin isää Donnerwetteriäkin. Karin Rehbein alkoi ratsastamaan Donnerhallia sen ollessa 4-vuotias. Jo ensimmäisellä ratsastuksella hän tiesi että ”this horse could be something!”.
– Donnerhall oli aina hyvä hevonen kouluttaa. Nopea oppimaan, suora luonteinen ja hyväpäinen, sanoi Karin Rehbein oriista. Ori oli helppo ratsastaa, vaikkei Karin ollut kovin pitkä ja ori oli n 170cm.

Esiintymishaluisesta Donnerhallista tuli myös heti yleisön suosikki. DLG championaatti pidettiin Verdenissä Hannoverissa. Yleensä valtionsiittolan oriit Cellestä ja Varendorfista vievät shown ja pienet kantakirjat katselevat vierestä. Vuonna 1986 kävi kuitenkin toisin, Donnerhall villitsi yleisön ja voitti DLG Champion tittelin. Yleisö kohisi lehtereillä, Donnerhall oli tähti. Donni oli silloin vasta 5-vuotias, mutta Karin Rehbein ymmärsi jo silloin että myös ori rakasti yleisöä.
– Donnerhall on showman, se rakastaa isoa areenaa. Kun yleisö on innoissaan, myöskin ori innostuu, Karin sanoi.

Donnerhall oppi nopeasti GP liikkeet, mutta Rehbeinit halusivat kilpailuttaa ”Donni”a, kuten he Donnerhallia kutsuivat, ensin helpommissa luokissa. Ensimmäisissä kisoissa Donnerhall hirnui alkutervehdyksestä lopputervehdykseen, toiset kilpailut sujuivat jo paremmin, se hirnahti vain alkutervehdyksessä ja keskittyi täydellisesti rataansa sen jälkeen.

Pian Donnerhallin kilpailu-ura oli legendaarinen. Se voitti monta Grand Prix, Grand Prix Special ja Kur luokkaa Karin Rehbeinin kanssa. Vuonna 1994, Donnerhall oli pronssisijalla henkilökohtaisissa ja voitti kultaa joukkue MM-kilpailuissa Haguessa, sekä voitti Saksan mestaruuden Mannheimissa. Se voitti joukkue EM vuonna 1997 ja oli henkilökohtaisesti kolmas. Donnerhall voitti joukkue MM uudelleen vuonna 1998. Donnerhall voitti World Cup kur finaalin kahdesti, 1997 ja 1998. Vuonna 1997 Herbert Rehbein menehtyi syöpään. Vaikka Karin rehbein oli Donnerhallin ratsastaja, oli Donnerhall heidän yhteinen taidonnäyte. Näin maailmankuulun Herbert Rehbeininkin muisto elää Donnerhallin jälkeläisissä.
Vuonna 1998 Donnerhall siirtyi eläkkeelle ja esiintyi useissa koskettavissa ja hienoissa jäähyväisnäytöksissä ympäri Saksan. Voitettuaan kilpailu-uransa aikana 640 000 DM ja 65 kansainvälistä luokkaa, keskittyi Donnerhall vain jalostukseen.

deniro-story-03

De Niro

Donnerhall oli aina erikoislaatuinen ori. Se pystyi elämään täyttä kilpailuhevosen elämää ja samalla astumaan yhtenä Saksan suosituimpana oriina. Kun ori voitti joukkue MM kultaa vuonna 1998 oli Warendorfin nuorten hevosten osallistujista yli 50% Donnerhall suvussaan. Donnerhall tunnetusti jätti jälkeläisillee hyvää päätä, erityisesti ratsastettavuutta ja kykyä koota. Parhaimmat Donnerhall jälkeläiset ovat emistä, joissa on jonkin verran täyttäverta. Erityisen hyviä jälkeläisiä Donnerhall on jättänyt tammojen kanssa, joiden isä on Pik Bube. Mielenkiintoista on se, että myös Pik Bubella ratsasti Rehbein, Herbert Rehbein. Maagisesta yhdistelmästä Donnerhall – Pik Bube tamma syntyi mm. seuraavat kuuluista oriit: Davignon, Don Primero, Don Schufro, Donatelli, Donnerbube, Dream of Glory ja Duntroon. Ori Dream of Glory tulee mielenkiintoisesti Rappelin tammalinjasta, eli toisen tällä viikolla esitellyn kuuluisan oriin – Capitol I emälinjasta.

Donnerhallin jälkeläisissä on yli 100 hyväksyttyä oria ja ainakin 84 State Premium tammaa. Lontoon Olympialaisissa 2012 oli kaikilla Saksan kouluratsastusmaajoukkueen hopeamitalihevosilla suvussaan Donnerhall. Donnerhallin jälkeläisistä voisi kirjoittaa kirjan, edellisten lisäksi täytyy vielä mainita: Donnerschlag, Damon Hill, Don Kennedy, Donner Hit, Dunhill, Don Gregory, De Niro, Dolany, Don Bolero ja Dr. Doolittle. Saksan Helen Langehanenberg ja westfalenori Damon Hill tekivät Göteborgissa maailmancup finaalissa 2013 hienon vapaaohjelman ja ottivat nimiinsä maailmancupin finaalivoiton lukemin 88.29 %. Donnerhallista ja sen pojista on lukuisia huutokauppamenestyksiä ja kansainvälisen tason kilpahevosia. Myös emänisänä Donnerhall on toiminut hyvin, esimerkkinä huippuori Sir Donnerhall (i. Sandro Hit), jonka poika Sa Coeur voitti 5v Nuorten Hevosten maailmamestaruudet vuonna 2012 ja huutokaupattiin PSI-huutokaupan kalleimpana hevosena 2,31 miljoonalla eurolla.

Myös Suomessa pärjätään Donnerhall linjalla. Esim. Stella Hagelstamin menestysratsu Sorayan (i.Sandro Hit) emänisä on Donnerhall.

donnperignon

Donnperignon

Maailmalla ehdottomasti kautta aikojen parhaiten menestynyt FWB hevonen Donnperignonin isä on Donnerhall. Donnperignonin emä on Montserrat (Mozart II – Domplatz). Donnperignon oli vuonna 2010 kouluratsastuksen joukkue MM kolmas ja vuonna 2011 joukkue EM toinen, ratsastajanaan Christoph Koschel. Vuonna 2013 Donnperignon voitti Tanskan mestaruuden ratsastajansa Anna Kasprzakin kanssa.

Suomessa kasvatettu FWB jalostusori, Ruotsissa menestyksekkäästi kisaavan  Duendecillo Pn sukutaulusta löytyy myös Donnerhall. Muita Suomessa vaikuttavia oreja, joilla Donnerhall sukutaulussa ovat Don Larino, Fernet, Florimon, Floris Crusador, Pin Rock’s Black Velvet ja Royal Floggensee (luvat 2013).

Donnerhall menehtyi 21-vuotiaana vuonna 2002 ähkystä seuranneeseen suolistomyrkytykseen. Vaikka oriin kuolemasta tuleekin kohta kuluneeksi 12vuotta, on se edelleen WBFSH Top 10 Dressage Sire Rankingin sijalla 5. Sen pojat De Niro on sijalla 1. ja Don Schufro sijalla 6. (marraskuu 2013).

Donnerhall on ollut kenties aikakautemme vaikuttavin ori, ori joka perusti oman D-linjan, ori josta puhutaan kunnioittavasti vielä vuonna 2050. Donnerhall, legenda jo eläessään, ori jonka perintö jää elämään kouluratsastuksen kauneuteen ikuisesti.

 

Lähteet ja kuvat:
HW Farm / Jan Tönjes
Bloomfiel Farm – Donnerhall
FEI
World Breeding Federation
Pferdia TV – Donnerhall (youtube)
Horse Magazine
Suomalaiset Ratsuoriit
Eurodressage
Oldenburg Horses USA
Ausgewählte Hengste 2000