Capitol I on yksi Holsteiner Verbandin historian merkittävimmistä oreista ja itse asiassa yksi niistä oreista, jotka ovat vaikuttaneet eniten koko maailman estehevosjalostukseen. Capitolista ja hänen pojistaan on lukemattomia kansainvälisellä tasolla hyppääviä jälkeläisiä ja jalotusoreja. Capitol I oli myös harvinaisuus aikakautensa oreissa – holsteiner ori, jonka nimi alko ”C” kirjaimella, mutta ei ollut sukua Cor de la Bryere oriille. Ei sen puoleen, Capitol I, ei ole sukua myöskään kolmannelle Holsteiner Verbandin suurista jalostusoreista, Landgrafille. Tosin on ollut epäilyksiä siitä, pitääkö Capitolin virallinen sukutaulu isälinjan kohdalta täysin paikkansa.

capitol4

Capitol I

Emälinja on täysin kiistaton, Capitol I on yhdestä kaikkien aikojen parhaimmasta holsteinertammalinjasta, tamma Rappelin linjasta, numero 173. 1950 – 1960-luvulla Saksassa hevoset kävivät tarpeettomiksi maatiloilla ja niitä myytiin edullisesti pois työkoneiden tieltä. Tarina kertoo että Rappel, Capitol I emänemänemä ostettiin teurastamon pihalta. Ostaja oli hevoskasvattaja Karl Heinz Schuldt, joka oli huomannut tamman jo muutamaa vuotta aikaisemmin. Rappel oli itse Holsteiner oriista Heinzelmann, ja tamma oli tunnettu siitä että hyppäsi aidan yli kaikista tarhoista tai laitumilta. Se teki siitä epäsuositun ja Rappel vaihtoikin omistajaa useasti, ennenkuin päätyi Schuldtille. Schuldt astutti tamman Ramzesilla ja 1953 syntyi orivarsa Romanus, joka myytiin nuorena hevosena Hans Gunther Winklerille. Winkler huomasi jo hyvin varhain Romanuksen kyvyt ja 170cm korkea kimo hyppäsi 150cm luokkia jo kuusivuotiaana. Ratsastajansa Winklerin kanssa Romanus menestyi kilpailuissa erityisesti 1960-luvun alussa. Uran merkittävimmät saavutukset olivat EM-hopea 1961, EM-pronssi 1962 ja joukkue EM-hopea 1963. Uransa aikana Romanus palkittiin kaksi kertaa Saksan parhaimpana estehevosena.

1958 Rappel myytiin Rheder Thormählenille, hevoskasvattajalle, jonka suku on kasvattanut hevosia jo 500 vuoden ajan. Thormählen oli yksi ensimmäisiä hevoskasvattajia, jotka rupesivat kasvattamaan nimenomaan estehevosia toisen maailmansodan jälkeen. Rappel oli myydessä tiine täysverioriista Frivol xx . Vuonna 1959 syntyi  tammavarsa Frija, joka kilpaili myöhemmin menestyksekkäästi GP tasolla Saksassa ja Italiassa. Frijan jälkeen Rappel teki vielä kolme varsaa. Vuonna 1961 syntyi tammavarsa Vase (i. Ramzes), josta tuli ehdottomasti paras ja merkittävin Rappel tamman varsoista. Vase oli Romanuksen täyssisko, joten siitä tuli paljon tarjouksia, mutta Thormählen halusi pitää tamman jalostustammana itsellään.

capitol2

Capitol I

Vasen ensimmäinen varsa oli orivarsa, nimeltään Grand Vikar (i.Colonel, ii.Cottage Son xx). Holsteiner Verband ei ikinä hyväksynyt Grand Vikaria jalostusoriiksi (ilmeisesti sen värin, ”kirjavan kimon” takia), mutta Thormählen käytti sitä useille omille tammoilleen. Grand Vikar myytiin myöhemmin Italiaan, jossa se hyppäsi kansainvälisellä tasolla.

Vuonna 1967 Vase varsoi tammavarsan nimeltään Folia. Folian isä oli estekilpailuissa menestynyt Maximus. Folia osoitti erinomaista kykyä irtohypytyksessä ja se myytiin 3-vuotiaana MM kultamitalisti Hartwig Steenkenille. Kävi kuitenkin ilmi, että Folia oli tiineenä, joten se palautettiin takaisin kasvattajalle. Vuonna 1973 Harm Thormählen jatkoi tilan pitämistä, isänsä siirtyessä eläkkeelle. Folia, kuten äitinsäkin jäi Thormählenin tilalle jalostustammaksi ja siitä tulikin yksi Saksan parhaista tammoista, olle emänä mm kuudelle hyväksytylle jalostusoriille. Folian palauduttua kasvattajalle, varsoi se tamma Kausan (i.Freeman, ii.Frivol xx). Kausasta on mm. jalostukseen hyväksytyt oriit Cadillac (i.Caletto II) ja Lordano (i.Lord Z).

Vuonna Folialle 1975 syntyi ori Capitol I (i.Capitano), joka on Folian paras jälkeläinen. Folia varsoi myös kaksi varsaa Landgraf I:sta (i.Ladykiller xx). Oriin Latus I, joka myytiin nuorena Paul Schockemohlelle ja Franke Sloothaakille. Latus I oli toinen 5v Bundeschampionatissa ja sen kansainvälisillä radoilla menestyneitä jälkeläisiä ovat mm. oriit Lauriston ja Lasangos. Toinen Folian varsa Landgrafista Latus II on isänä mm. kansaivälisille hyppääjille Montanus Laredo, Sandstone Landsmann, Lotus ja Laconda.

Capitol II (i. Capitano) syntyi vuonna 1978 ja se hyväksyttiin kilpailutulostensa perusteella sekä Holsteiner että Hannover kantakirjaan.
Vuonna 1982 syntyi tamma U-Capitola (i.Capitano), joka oli siis Capitol I ja II täyssisko. U-Capitola jäi siitostammaksi, kuten sen emä ja emänemäkin. U-Capitola jätti useita menestyneitä jälkeläisiä kuten Lord Capitol (i.Lord), Cevin (i.Calando I), Land-Capitol (i.Landadel) ja Quite Capitol (i.Quidam de Revel). U-Capitolan tammajälkeläinen Birte II:n (i.Landgraf I) menetyneitä jälkeläisiä on mm. oriit Quite Easy I ja II (i.Quidam de Revel) ja Casir Ask (i.Cor de la Bryere). Folian tytär Lektion (i.Cor de la Bryere) voitti joukkue pronssia Imke Dehnin kanssa kenttäratsastuksen EM kilpailuissa.

capitol

Capitol I oriin isä oli Capitano, jonka emä Retina (i.Ramzes) oli voittanut vasta 7-vuotiaana vaativan Hampurin Derbyn, vuonna 1959, ratsastajanaan Fritz Thiedemann. Capitanon emästä ei ole epäilystäkään, mutta Capitanon oikea isä jäänee mysteeriksi. Virallisissa papereissa isäksi on merkitty Corporal (i.Cottage Son xx),  mutta tänä päivänä yleisesti uskotaan että Capitanon isä oli Grand Vikar (Capitol I emänemän Vasen ensimmäinen varsa Colonel:ista). Aihe nostettiin julkisesti esille toimittaja Gabrielle Mohmann-Pochhammerin (St Georg lehden toimittaja) artikkelissa Horse International lehdessä (No 5, 2001). Capitano oli kimo ori, joka vahvasti periytti väriään. On sanottu, että sillä on vain muutamia rautiaita varsoja. Corporal oli ruunikko ja periyttääkseen niin vahvasti kimoa väriään, uskotaan Capitanon isän olleen myös kimo – Grand Vikar. Retinan siemennyksen aikaan nuori ori Grand Vikar oli kirmaillut Retinan tarhassa. Capitanon isä saattaa siis olle Folian veli Grand Vikar – tätä tosin ei ikinä geenitesteillä todistettu. Suomessa mm. Hippoksen tietokanta antaa Capitanon isäksi Corporalin ja Sukupostin tietokannassa näkyy Capitanon isänä Grand Vikar.

Holsteiner Verband osti Capitol I vuotiaana ja se hyväksyttiin jalostukseen Neumunsterissa 1977. Capitol I aloitti jalostusuransa Ostholsteinin asemalla ja 1978 sai 82,56 pistettä Medingenin oritesteissä.

Holsteiner Verband ohjasi säännöillä ja suosituksilla oikeanlaisia tammoja Capitol I:lle, kun huomattiin että käytettäessä oria vanhantyyppisille tammoille, jälkeläiset olivat helposti liian raskaita, kömpelöitä ja laiskoja. Tämä Holsteiner Verbandin ”säännöstelypolitiikka” ei ollut kovinkaan suosittu tammanomistajien keskuudessa, mutta sillä saavutettiin erinomaisia tuloksia!

Suurin osa Capitol I jälkeläisistä ovat kimoja ja useimmat ovat ennemmin isohkoja kuin pieniä. Linja on tunnettu järkevyydestään ja rauhallisuudestaan, hyvästä työmoraalista ja erityisesti valtavasta hyppykyvystä. Capitol I ja sen jälkeläisten kautta jäi eloon myös merkittävä täysverioriin Cottage Son xx verilinja.

309997_431645266854800_1243061757_n

Corrado I, Cassini II, Cassini I ja Calato
Kuva: Holsteiner Verband

Capitol I oli legendaarinen jo eläessään, se jätti 40 jalostukseen hyväksyttyä oria, kuten Carthago, Capriol, Carolus II, Cassini I, Cassini II, Calato, Clinton, Clearway, Indoctro, Cento …..  ja toimii myös erinomaisesti emänisänä: tyttäret Rixa, Soleil ja Maria ovat eminä oreille Calvaro, Corrado I ja II sekä Corial.  Kansainvälisiä hyppääjiä Capitol I olivat mm.  Corso, Campesino, Capitalist, Caruso Rex, Calle, Gitania, Capriol, Campari M ja Canadian River.

Vuonna 2000 Sydneyn Olympialaisissa,hyppäsi kolme Capitol I jälkeläistä – Carthago, Cento ja Campari M.  Vuonna 2004 Ateenan Olympialaisissa oli 13 Capitol I jälkeläistä kilpailemassa. Capitol I jälkeläisten yhteenlaskettu voittosumma Saksassa on yli 6 miljoona euroa.
Capitol I oli Holsteiner Verbandin helmikuisen oriesittelyn tähti. Se irtohyppäsi aina Show:n viimeisenä ja koko yleisö odotti aina innolla sen esiintymistä. Capitol I kuoli 24-vuotiaana, vuonna 1999. Vuonna 2008 julkistettiin aidon kokoinen Capitol I patsas (artikkelikuvassa) Thormählenin tilalla. Saksan Ratsastajainliiton puheenjohtaja Breido Graf zu Rantzau paljasti patsaan. Juhlatilaisuudessa oli mukana 250 juhlavierasta.

Suomalaisratsastajien kenties kuuluisin suora Capitol I jälkeläinen on Big Capitol, jolla Kari Nevala ratsasti vuoden 1997 EM:issä Mannheimissa ja World Cup finaalissa Helsingissä 1998.
Capitol I vaikuttaa tänäkin päivänä suomalaisten ratsastajien hevosten suvuissa. Vuoden 2013 SM kultamitalisti esteillä Sanna Backlundin Wiseguyn (i.Indoctro) isänisä on Capitol I. 2013 hopeamitalisti hevosen Cosma Shivan (i.Cash and Carry, ratsastaja Lotta-Riikka Rintamäki) emänisänisä on Capitol I. Myös pronssimitalistin Janna Huhtasen hevosella Calbay (i. Cardino) löytyy Capitol I isänisänisänä. Kenties kansainvälisesti menestyksekkäimmässä FWB estehevosessakin on Capitol I verta. Arctic Aurora Borealis (kasvattaja Liisa Pelttari, emä Little Fair) kilpaili menestyksekkäästi kansainvälisellä tasolla Peder Fredricsonin kanssa ja sen isän Corrado I:sen emänisä on Capitol I.

calu_salo_netti

Calazio ja Joonas Oranta

Suomessa astuvista oreista Capitol I linjaa löytyy Joonas Orannan GP ratsusta Calazio:sta (i. Calato, ei.Calypso II). Sen isänisä on Capitol I.

Myös Suomessa vaikuttaneella ori Catcallilla (myyty USA) löytyy Capitol I isän Cancaran isänisänä.

Seuraavassa Kuuluisat oriit esteosiossa tutustumme toiseen holsteinerin C kulmakivistä, esittelyssä tulee olemaan
Cor de la Bryere !

 

 

Lähteet:
Hof Thormählen www.hof-thormaehlen.de 2013
Horse Breeder Magazine – Profile of a Super Sire Capitol I by Ginny Smith 2013
The Family of Capitol I Making Sport Horse History – Madison Avenue Stable 2013

Artikkelikuva: Hof Thormählen