Talven aikana kerätään voimia uuteen kauteen, henkisesti ja fyysisesti. Maastoilemalla ja mäkiä kiipeilemällä molemmat tavoitteet saavutetaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että kiipeilytreeni on myös kovaa työtä, joten vaatii hyvää hevostuntemusta ja tarkkaa suunnittelua, ettei rasita mäkitreenillä hevosta liikaa.

Kiipeilytreeni on hyvä keino kehittää kestävyyttä, voimaa, tasapainoa ja liikkuvuutta. Ylämäkitreenissä hevosen oma paino antaa hyvin vastusta ja lisää näin voimatreenin tehoa. Ylämäki laittaa hevosen käyttämään itseään enemmän ja työskentelemään lihaksilla kovemmin. Koska työnteko ylämäkeen on kovempaa, nousee hevosen sykekin helpommin myös hitaammissa askellajeissa kuin tasaisella ratsastaessa. Näin hevosta voi myös treenata tehokkaammin vain käynnissä. Ylämäkityöskentely vahvistaa erityisesti hevosen takaosan ja etusäären lihaksia ja opettaa hevosta itsessään olemaan aktiivisempi takaa ja ilmavampi edestä.

Aloita aina loivista mäistä ja lyhyissä pätkissä sekä hitaassa askellajissa. Lisää järkevästi harjoittelun määrää hevosen voiman ja kunnon kasvaessa. Myös nivelten ja jänteiden täytyy antaa tottua mäkitreeniin. Anna hevosella keskellä harjoitustakin riittävästi palautumistaukoja ja alku- sekä loppuveryttele hevonen hyvin. Kiipeile vasta vertyneellä hevosella.

Alamäkitreeni auttaa hevosta löytämään paremman tasapainon. Usein alamäkitreeniä tehdään vain käynnissä ja monelle ratsukolle se onkin riittävää. Voit parantaa hevosen tasapainoa myöskin liikkumalla mahdollisuuksien mukaan mäessä sivuttaissuuntaan. Ketterä ja notkea hevonen pystyy kisakentilläkin erilaisissa olosuhteissa parempiin suorituksiin, eikä loukkaannu niin helposti. Usein mäkitreeni tehdään kevyessä istunnassa, jolloin hevosen selän on helpompi työskennellä.

Tässä muutamia vinkkejä kiipeilytreeniin:
Kenttäratsastuksen moninkertainen arvomitalisti Michael Jung kertoo tekevänsä hevosten voimaharjoittelua mäkitreenillä:
– Katso että hevonen pysyy suorana mäessä ja pysy itse tasapainossa. Tallimme lähistöllä on kaksi hyvää kiipeilykukkulaa. Minulla on aina suunnitelma kun lähden mäkitreeniin, päätän esim. että ratsastan kolme kierrosta molempia mäkiä. Aloitan ratsastamalla alamäkeen käynnissä ja takaisin ylämäkeen edelleen käynnissä. Ravaan ja laukkaan ylämäkeen, mutta kävelen aina alamäet. Ratsastan myös lyhyitä, jyrkkiä mäkiä laukassa, kertoo Jung.

Ylämäessä hevonen liikkuu luonnollisestikin helpommin ’ylämäkeen, joten ylämäkitreeni sopii hyvin myös askellajien parantamiseen. Olympiatason kouluratsastaja Richard Davison kertoo parantavansa hevosten keskiravia ylämäkitreenissä:
– Käytä hyväksesi pitkää, loivaa ylämäkeä parantaaksesi hevosen ravilisäyksiä. Ravaa mäkeä ylös kevyessä istunnassa mutta ohjat tuntumalla. Pidä hevonen tasapainossa, älä anna sen ’kaatua eteenpäin’. Huomaat että hevonen venyttää helpommin askeltaan kuin tasaisella työskentelyssä. Rohkaise hevosta ja kiitä sitä.
Tai jos sinulla on ystävä, jonka hevosella on jo kehittyneempi keskiravi, ratsasta hänen kanssaan vierekkäin mäkeä ylös. Huomaat miten hevonen luonnostaan venyttää vielä enemmän!

Lähteet:
HorseChannel.com: Conditioning Horses with Hill Work
The Horse Magazine: Michael Jung talks about training eventing horses
Horse and Rider: Training up hill with Richard Davison