Kun olet opetellut mittaamaan välit oikein, voidaan siirtyä käyttämään tuota taitoa. Tässä artikkelissa käsittelen vain normaali keskiverto pv-ratsun laukan pituutta ja estevälejä. Samat periaatteet ja esteiden suhtautuminen toisiinsa pätevät toki niin poneilla, suomen hevosilla kuin standardista poikkeavilla hevosillakin.

Ensin on kuitenkin tiedettävä hevosen laukka-askelen pituus. Vanhoissa taulukoissa se on määritelty n. 3,5m mittaiseksi. Nykypäivän hevosjalostus on kuitenkin yhdessä hevosten paremman koulutuksen kanssa muuttaneet laukkaa hieman.  Lisäksi tämän päivän ratsastuskenttien pohjat ovat paremmin tarkoitukseensa sopivia. Nykyään totuus löytyy n. 3,6 m kohdalta. Lisäksi väleissä on huomioitava laskeutuminen edelliseltä esteeltä ja ponnistusalue seuraavaan hyppyyn. Yhdessä ne ovat n. yhden laukka-askeleen mitta. Tällä perustiedolla vältytään karkeilta virheiltä. On kuitenkin huomattava ero mennäänkö maapuomi- kavalettiharjoitteita vai hypätäänkö oikeita esteitä. Taulukkoarvot alkavat käytännössä oikeasti toimia n. metrin korkuisilla tai isommilla esteillä. Pienempiä esteitä harjoiteltaessa tulee hevonen alas huomattavasti aikaisemmin esteen/puomin takana, eikä seuraava ponnistuskaan vaadi yhtä paljon tilaa. Laukka-askelen pituuteen esteen korkeus ei vaikuta. Ei ainakaan saisi. Laukan pituus muuttuu vain, jos itse sitä muutat, kun puhumme koulutetusta hevosesta. Sitten erotellaan sarja esteet ja suhteutetut välit toisistaan. Sarja esteet ovat joko yhden tai kahden laukka-askeleen välejä. Niitä käsittelemme myöhemmin. Suhteutettuina väleinä pidetään kolmesta kuuteen tai seitsemään laukkaan olevia etäisyyksiä. Siitä pidempiä välejä ei tulisi mielestäni enää ratsastaa matematiikalla vaan tunteella.

hyppykaari_pysty_200814Seuraava tärkeä tieto on hevosen hyppykaari eri tyyppisillä esteillä. Pysty esteelle hevonen ponnistaa normaalitapauksessa  hieman kauempaa kuin okserille. Samoin se myös laskeutuu pidemmälle esteen taakse. Nämä kaksi asiaa yhdessä tekevät sen, että pysty-pysty yhdistelmissä käytetään lähes puoli metriä pidempiä etäisyyksiä kuin pysty-okseri tai okseri-pysty yhdistelmissä. Pysty-okseri ja okseri-pysty välit toimivat hyvin 3.6m laskennalla. hyppykaari_okseri_200814Okserilta okserille on, paitsi tehtävänä haastava, yhtä lailla omien lakiensa orja, kuin pystyltä pystylle. Siinä esteiden väliä on lyhennettävä n. 30-40cm. Trippeli on esteenä sinänsä se kaikkein helpoin kaikista. Se on mukava ”liukumäki” ylöspäin. Sen ponnistuksen on kuitenkin tapahduttava huomattavasti lähempää kuin muiden esteiden. Sarja esteissä se onkin kielletty muina kuin a-osana. Suhteutetussa välissä sitä voidaan käyttää vapaasti.  Trippelin nerous piilee siinä, että taitava ratsastaja pystyy trippelillä säätämään hevosensa hyppykaaren pituutta, lähes täysin ilman pudotuksen vaaraa, erittäin paljon. hyppykaari_trippeli_200814Trippelille on lähes mahdotonta tulla liian lähelle. Sille ei kuitenkaan pidä tulla liian hiljaa, sillä hevosen on pystyttävä viemään hyppyä riittävästi eteenpäin. Jos tulet trippelille melko reippaassa tai reippaassa laukassa, etkä ajaudu erityisen lähelle etupuomia, niin hyppy kantaa kyllä melko pitkälle esteen taakse, jopa yhtä pitkälle kuin pystyllä. Jos tulet trippelille reippaasti, mutta erittäin lähelle etupuomia, että hevonen joutuu lyhentämään viimeistä laukka-askeltaan, niin se ponnistaa huomattavasti enemmän ylöspäin. Reipas tempo vie sen takapuomin yli, mutta ylöspäin suuntautunut ponnistus saa sen laskeutumaan aikaisemmin, jopa aikaisemmin kuin okserilta. Tätä samaa säätelyä hyppykaaren pituuteen voidaan toki käyttää kaikilla estetyypeillä, toki virheen mahdollisuus lisääntyy. Eli, jos ponnistat läheltä, laskeudut myös lähelle. Jos ponnistat kauempaa, laskeudut myös kauemmas. Suhteutetuissa väleissä tämä vaatii välitöntä reagointia heti laskeutumisen jälkeen, ellet ollut sitä juuri niin suunnitellut.

ARTIKKELI: OPI MITTAAMAAN ETÄISYYKSIÄ