Suomalaiset hevosenhoitajat eli groomit ovat erittäin arvostettuja maailmallakin. Monen kansainvälisen huippuratsastajan taustatiimistä löytyykin suomalainen hevosenhoitaja. He ovat ahkeria, tunnollisia, sisukkaita ja työlleen omistautuneita. Näiden kokeneiden hevosenhoitajien tietotaito ja vinkit ovat kultaakin kalliimpia. Tässä sarjassa haastattelemme suomalaisia groomeja.

Pienet haavat ja naarmut ovat hevosilla valitettavan yleisiä. Ne harvoin aiheuttavat ongelmia, mutta ne on silti puhdistettava, hoidettava ja seurattava asianmukaisesti. Pienikin haava saattaa tulehtua, jonka jälkeen hoitaminen on paljon vaativampaa. Kysyimme huippugroomien vinkit pikkuhaavojen ja naarmojen hoitoon.

Evita Elonen on hoitanut jo vuosia Joonas Orannan kilpahevosia Suomessa sekä ulkomailla.
– Käytän yleensä laimennettua betadinea tai vain juoksevaa vettä puhdistukseen, jonka jälkeen haavasta riippuen päälle Tervalaastari- tai Alusprayta tai Terrapolya, kertoo Evita.

Nina Konkari on suomalainen huippugroomi, joka on tuttu näky sekä suomalaisissa että kansainvälisissä estekilpailuissa.
– Hoito riippuu siitä, että mistä haava on peräisin ja missä kohtaa hevosta. Jos on märän oloista rupea vuohisissa, niin ensin pesen ja putsaan betadinella ja laitan Pharma Caren Remedy Cream rasvaa päälle. Jos hevosella on jossain rungossaan naarmu, niin pesu vedellä ja Cothivet suihkaus, kertoo Nina ja antaa vinkkinä, että laimennetulla betadinella puhdistus on hyvä yleisohje moniin haavoihin ja naarmuihin.

Erja Heinämäki on tuttu suomalaisen superstaran Anna-Julia Kontion hevosen Fardonin kisahoitajana. Kilpailuissa on tärkeää käyttää tuotteita, jotka ovat sallittuja.
– Animalintex on sellainen tuote mitä löytyy aina kisakaapista! Sen ainoa huono puoli on lähinnä siinä, ettei sitä pysty käyttämään kun jalkojen haavoihin, kertoo Erja.

Reetta Kiventöyry on hoitanut hevosia koko ikänsä, ensin Suomessa ja nyt jo vuosia ulkomailla. Parhaillaan hän hoitaa Maria Aminoffin hevosia Hollannissa.
– Haavat puhdistan ensin laimennetulla betadinella ja sen jälkeen käytän jotain suojakalvon tekevää haavasprayta esim. Alus- tai Sinkkisprayta. Haavat on myös hyvä pestä runsaalla vedellä ja erityisesti jos hevonen on herkkä, laitan Animalintexin yöksi. Kun haava tai naarmu on jo vanhentunut, niin hyväksi ihonpehmittäjäksi on osoittautunut baby talkki, kertoo Reetta.

Huom! Tarvittaessa ota aina yhteyttä eläinlääkäriisi, esim. mikäli haava on syvä tai laajalla alueella, haavassa on vieras esine, haava vaatii tikkausta, haava on tulehtunut tai haava on silmän tai nivelen kohdalla.

Kuva: Kuvituskuva