Hevonen säätelee kehon lämpöä pääasiassa hikoilemalla. Hien haihtuessa iholta keho viilenee. Hyvin kuumalla ja kostealla säällä hiki ei haihdu iholta, jolloin lämpöhalvauksen riski kasvaa. Voidaan laskea, että jos ilman lämpötilan ja kosteuden yhteissumma on yli 100 (esim. 30 astetta hellettä ja 72% kosteus = 102), on sää jo niin tukala, että sekä ratsastajan ja hevosen riski saada lämpöhalvaus on selkeästi kohonnut. On myös olemassa hevosia, jotka eivät hikoa ja eivät siten pysty säätelemään kehon lämpöä ja niillä onkin selvästi kohonneempi riski lämpöhalvaukseen.

Hevostiimin parhaat vinkit ratsastukseen hellesäällä:

1. Ajoita ratsastus aamuun tai iltaan, jopa yöhön kun on viileämpää.

2. Helteellä myös paarmat ja kärpäset kiusaavat hevosta, levitä ratsastukseen hyönteiskarkotetta, voit myös käyttää pää- tai korvahuppua.

3. Ratsastuksessa tee lyhyiden työskentelyjaksojen välissä pidempiä kävelyjaksoja.

4. Suojaa hevonen auringon polttamilta myös ratsastuksessa (katso artikkeli tästä).

5. Heti ratsastuksen jälkeen riisu satula ja huopa, jotta hiki pääsee haihtumaan hevosen iholta ja hevonen jäähtyy.

6. Kuumalla säällä valele hevonen viileällä vedellä, jotta sen kehon lämpötila lähtee laskuun. Kylmäkin on parempi kuin kuuma vesi jäähdyttämään hevosta, mutta viileä vesi on kylmää vettä mukavampi hevoselle. Jos tallistasi tulee vain hyvin kylmää vettä, laske sitä ämpäreihin ja anna veden lämmitä viileäksi.

7. Kuivaa hevonen hikiviilalla pesun jälkeen. Jos jätät veden seisomaan hevosen iholle hidastaa se hevosen viilentymistä.

8. Voit myös käyttää erilaisia kaupallisia valmisteita haihduttamaan kosteutta iholta ja näin viilentämään hevosta. Esim. Cavalorin Cooling Wash. Kokeile aineita aina ensin pienelle alalle (ei satulan alle).

9. Hevosta vedellä viilentäessä, valele erityisesti hevosen kaulaa, jalkojen sisäpuolta ja vatsan alusta. Näissä kohdissa menee isoja verisuonia ja hevonen jäähtyy nopeammin.

10. Tarjoa hevoselle viileää vettä (katso hevosen juottamisvinkit artikkeli tästä) heti rasituksen jälkeen. Jos olet opettanut hevosen juomaan elektrolyyttivettä, tulee se nyt hyvään tarpeeseen! Heinää vasta noin tunnin päästä ja väkirehuja kahden tunnin päästä. Ruohoa hevonen voi hyvin syödä viilentyessään, onhan ruoho 80% vettä!

11. Eli järjestys hevosen viilentämisessä: satula pois – viilennys vedellä – kuivaa – tarjoa juotavaa – talutus. Toista tätä kunnes hevonen on täysin viilentynyt, se ei enään hikoa, sen kehon lämpötila ja hengitystiheys on normaali. Mitä kuumempi sää työskentelyyn oli, sitä paremmin tarkkaile hevostasi vielä viilennyksen jälkeen. Mikäli hevonen alkaa jälkihikoilemaan, aloita viilennys uudestaan.

12. Mittaa hevosesi kehon lämpötila ennen rasitusta ja rasituksen jälkeen. On hyvä tietää miten oma hevosesi reagoi työskentelyyn helteillä ja kuinka nopeasti saat hevosen jäähtymään. Kova rasitus helteellä voi hyvinkin nostaa hevosen lämmön yli 40 asteen. Lämpöhalvauksen oireita ilmenee yleensä kun kehon lämpö kohoaa yli 41,5 asteen.

13. Jos mahdollista, vie hevonen viilentymään varjoon ja / tai pieneen tuulenvireeseen.

14. Kilpailuissa ota vettä ja sieni tai pyyhe mukaan veryttelyalueelle, näin voit viilentää hevosta veryttelyn aikana ja radan jälkeen. Vesisankoon voit laittaa jäitä, jotta vesi pysyy viileänä.

15. Muista huolehtia omasta nestetasapainosta ja jaksamisesta hellesäässä. Jos olet helteestä kovin uupunut, et välttämättä huomaa hevosen lämpöhalvauksen ensi oireita. Hevonen tarvitsee näillä säillä täydessä kunnossa olevan ratsastajan!

16. Tunnista hevosen lämpöhalvauksen oireet.