Does my horse love me or love me not?

Nykyään tulee usein esille se että ihmiset inhimillistävät hevosia, joka on täysin totta ja tunnustan myös itse ”syyllistyväni” ajoittain tähän, usein varmasti myös tiedostamattani. Törmäsin netissä ranskalaiseen tutkimukseen hevosen ihmisystävällisyydestä, tutkijat kutsuivat tätä: hevosen reaktiivisuudeksi ihmistä kohtaan, minusta asia on hyvin ilmaistu kyseisellä lauseella, kyse ei siis varsinaisesti ole siitä pitääkö hevonen ihmisestä vai ei. Tutkimuksia tehdään varmaan kaikesta mahdollisesta ja muutama vuosi sitten Ranskassa tutkittiin myös sitä syntyykö hevonen ihmisystävällisenä vai tuleeko siitä kasvatuksen ja käsittelyn kautta sellainen? Me jotka olemme ammatiksemme hevosten kanssa tekemisissä olemme tavanneet kaikkea, ääripäästä toiseen, niistä ”syliintulevista” aina vihaisiin asti, onneksi näitä vihaisia tulee erittäin harvoin vastaan, se on sitten toinen tarina miksi joku hevonen on oikeasti vihainen ihmistä kohtaan, onko se kipeä vai onko se vaan oikeasti luonteelta ”bitch”.
Tämä tutkimus hevosen reaktiivisuudesta ihmistä kohtaan on mielenkiintoista luettavaa, onko tämä nyt sitten koko totuus tai ei, asia tuskin on niin mustavalkoinen, ja varmasti jossain maailmankolkassa tutkijat ovat tulleet toisenlaiseen johtopäätökseen. Mutta tämän kyseisen tutkimuksen tulokset osoittivat että hevoset syntyvät ihmisystävällisinä tai toisinsanoen, niille ihmisen kontakti on ihan ok juttu.
Jokaisella hevosella on oma luonteensa, on myös havaittavissa rotutyypillisiä luonteenpiirteitä vaikka kahta samanlaista hevosta ei koskaan vastaan tule.
Tulee muistaa että myös hevosten kokemukset vaikuttavat niiden käyttäytymiseen, sanotaan että hevosella on pitkä muisti, se antaa anteeksi muttei koskaan unohda (taisin tällä lauseella syyllistyä inhimillistämiseen 😉 ). Mielestäni se on kuitenkin hyvin sanottu. Meistä jokainen on varmasti törmännyt hevoseen jota joskus elämässään on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti tai epäjohdonmukaisesti ja kuitenkin näiden hevosten käyttäytyminen muuttuu oleellisesti niiden saadessa kohtelua joka on niille oikeutettua ja johdonmukaista.
Onhan se tietysti mukavaa kun menet laitumelta hakemaan hevosta ja se juoksee sinua vastan ”huutaen” I love you (ja ainoastaan sinua), kuin se joka kääntyy pois ja toteaa, hey dude, mene töihin ihan keskenäsi. Jokainen hevonen on erilainen ja se on meidän työmme tai harrastuksemme rikkaus :)!

Rakkaudesta hevoseen,
Hevostiimin Elina

Tässä Ranskalaisten tekemä tutkimus:

Ranskassa tehty tutkimus osoittaa että varsan luonne ja persoonallisuus, riippumatta siitä käsitelläänkö sitä paljon tai ei, muodostaa sen kuinka miellyttäväksi hevonen tuntee ihmisen kontaktin. Jo hevosen ensimmäisen elinvuoden aikana voidaan päätellä onko hevonen niinsanotusti ihmisystävällinen.

Tutkijat Ranskan Nouzillyssä, selvittivät hevosten persoonallisuuksia ja reaktioita tuttujen ja tuntemattomien ihmisten kanssa. Testiin osallistui anglo-arabeja sekä welsh poneja. Yhdessä testissä, tuttu ihminen oli karsinassa hevosen kanssa liikkumatta. Tutkijat dokumentoivat kuinka usein hevonen lähestyi ihmistä, nuuskaisi, nuolaisi tai turvalla ystävällisesti hamuili ihmistä.
Toisessa testissä hevoselle tutut ja tuntemattomat ihmiset yrittivät koskettaa hevosta tai laittaa sille riimun päähän. Kuinka kauan tähän meni aikaa, kirjattiin ylös.

Nähdäkseen muuttuuko hevosen käyttäytyminen niiden vanhetessa, testit tehtiin uudelleen vuosien kuluessa. Ensimmäinen testi tehtiin hevosten ollessa 8kk ikäisiä, sitten 1,5 vuoden ikäisenä ja 2,5 vuoden ikäisenä.
Tulokset selkeästi osoittivat että hevosten ja ponien reaktioit ihmisiin vaihtelivat suuresti yksilöittäin. Hevoset ja ponit jotka olivat ihmisläheisempiä jo ensimmäisessä testissä 8kk ikäisenä, olivat sitä myös vanhempina.

Näiden kahden vuoden aikana jona testiä suoritettiin, jokainen hevonen tai poni sai johdonmukaisen tuloksen joka testissä, montako kertaa se kävi nuuhkaisemassa ihmistä tai kauanko kesti ennen kuin se antoi laittaa riimun. Riippumatta siitä oliko ihminen tuttu tai tuntematon. Hevoset jotka antoivat nopeiten kiinni 8kk ikäisenä olivat sitä myös 2,5 vuoden iässä, tai toisinpäin.

Lisäksi hevoset tai ponit jotka kävivät useiten ottamassa kontaktia karsinassa olevaan ihmiseen, olivat myös niitä jotka antoivat nopeiten ottaa kiinni tai koskettaa itseään.

Tutkijat tulivat näiden kahden vuoden aikana tutkimuksessaan siihen tulokseen että hevosen synnynnäinen luonne ja luonteenpiirteet vaikuttavat siihen millainen hevonen on vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Tutkijat kutsuvat tätä luonteenpiirrettä sanoilla: ”reaktiivisuus ihmistä kohtaan”.