Hermostuneen ja jännittyneen hevosen ratsastaminen

Hermostuneen ja jännittyneen hevosen ratsastaminen

Moni meistä on ratsastanut tai omistaa hevosen joka saattaa jännittyä ja hermostua uusista tai arvaamattomista tilanteista. Hevoset näyttävät jännittyneisyyttään eri tavoin, toisilla pakoreaktio saattaa olla vahva, toisilla se saattaa näkyä esimerkiksi keskittymiskyvyn heikentymisenä.

Syitä hevosen jännittymiseen työn teossa on monia. Useimmiten se johtuu hämmennyksestä: hevonen on tilanteessa jossa se ei tunne oloaan turvalliseksi esim. kisatilanne, ihmishälinä, meteliä, outo ympäristö. Tai tutussa ympäristössä jokin muuttuu, esim. uusi ämpäri on ilmestynyt maneesin nurkkaan. Kuten tiedämme hevonen nauttii tutuista, turvallisista asioista ja rutiinien sekä ympäristön muutokset saattavat saada hevosen jännittymään.

On syy mikä tahansa, ratsastaja voi helpottaa ja lievittää hevosen tilaa.

Hermostuneen ja jännittyneen hevosen treenivideoissa ratsastaa ja opastaa vuoden 2016 senioreiden kouluratsastuksen suomenmestari Anna von Wendt!

Katso koko treenivideo täältä.
<iframe src="https://player.vimeo.com/video/195295529" width="720" height="405" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>
t

Ajattelemisen aihetta!

Vähemmän on enemmän, varsinkin alussa

On erityisen tärkeää olla pyytämättä liikaa hevoselta joka on hermostunut. Pyydä vain asioita joista hevonen suoriutuu helposti. Jos hevonen on jännittynyt, tilanne ei ole oikea kouluttaa hevoselle uusia asioita.
Ota huomioon myös hevosen ikä, koulutustaso sekä vanhat kokemukset. Älä koskaan aseta hevostasi tilanteeseen josta sillä ei mahdollisuutta suoriutua.

Määritä rajat
Hevosesi ei tule suorittamaan asioita rennosti vain koska se pitää sinusta. Hevonen tekee pyydetyt asiat kun perussäännöt ovat sille selvät ja sinä olet ratsastajana selkeä ja johdonmukainen.
”Hevosen tulee olla laatikon sisällä, jossa sillä on täysi vapaus” tarkoittaen että hevosella on selvät säännöt ja selkeä tarkoitus tilanteessa jossa se on ja jossa siltä vaaditaan asioita. On tärkeää että hevosella on täysi vapaus ajatella sekä ilmaista itseään, tämän laatikon sisällä, mutta sen täytyy toimia sille asetetussa kehyksessä. Hevosen ei ole sallittua tehdä tiettyjä asioita tämän laatikon sisällä. Sinun johtajana, tulee kommunikoida nämä rajat selkeiksi hevosellesi.

Käytä selkeitä apuja
Me kaikki kommunikoimme hevosen kanssa samalla tavalla kuin ratsastamme. Pohjeavut, käsi, ääni, istunta. Paineistamalla ja paineen lopettamisella kerromme hevoselle mitä niiltä haluamme. Johdonmukaisten apujen käyttäminen on loputon haaste meille kaikille ratsastajille ja kun työskentelet hermostuneen hevosen kanssa johdonmukaisuus korostuu entisestään.
Monet keskittyvät apujen käyttöön, mutta ei niiden lopettamiseen. Paineen hellittäminen oikealla hetkellä on oikeastaan voimakkain apu joka sinulla on käytössäsi. Mitä tulee paineen hellittämiseen, voi käyttää sanontaa: Älä odota suuria, palkitse paljon. Kun hevonen vastaa, poista paine välittömästi – avun keveneminen on palkinto hevoselle.

Ole hevosen tuki
Sinun tulee olla hevosen silmissä luotettava jotta voit auttaa jännittynyttä hevosta. Mutta muista ettet saa sääliä hevosta. Huolimatta siitä mikä hevosessa aiheutti hermostumisen, hevonen ei hyödy sinun säälistäsi. Hevonen kokee säälin vain ratsastajan epävarmuutena, mikä vain pahentaa hevosen tilannetta.

Mitä selkeämmät linjat/säännöt hevosella on ratsastajansa kanssa sen parempi = tiimi. Hermostunut hevonen harvemmin suorittaa parhaiten monen erilaisen kanssa. Tämä voi toki olla tavoitteena hevosen kanssa, mutta ensin sen pitää päästä hermostumisen ja jännittymisen yli yhden tietyn ratsastajan kanssa. Jotta sinä ja hevosesi vältytte turhautumiselta, keskity hyvän tiimin ja suhteen rakentamiseen hevosesi kanssa. Etene pikkuhiljaa, ei ole realistista odottaa suuria harppauksia hetkessä. Tee määrätietoista, johdonmukaista työtä ja muista palkita.

Mikäli hevonen hermostuu todella dramaattisesti, johtuu se usein huonosta kokemuksesta esimerkiksi jostain onnettomuudesta. Tällöin hevosen rentouttaminen on paljon haastavampaa. Suosittelemme että tällaisessa tapauksessa otat avuksesi ammattilaisen työskentelemään tai avustamaan sinua hevosesi kanssa.

Suurin osa jännittyneistä hevosista rauhoittuvat ja rentoutuvat kun niiden kanssa tehty työ on järkevää ja johdonmukaista. Niin kuin jokainen osa-alue ratsastuksessa, myös tämä on ns. ’never ending’ prosessi. Me kaikki työskentelemme jatkuvasti sen eteen jotta kommunikoisimme hevostemme kanssa paremmin.

R

Lisää aiheesta!

Michel Robert – Parempi suhde hevoseen maasta käsin

Michel Robert – Parempi suhde hevoseen maasta käsin

Michel Robert on viisinkertainen Ranskan mestari, sekä voittanut useamman mitalin MM-kilpailuissa ja Olympialaisissa. Yli 40-vuotisen uransa aikana Michel Robertista on tullut yksi kysytyimmistä valmentajista. Michel Robertille harmonia hevosen kanssa on aina ollut...

lue lisää
Rento mutta jäntevä istunta

Rento mutta jäntevä istunta

Mitä oikeasti tarkoittaa rento mutta jäntevä istunta? Jo normaalissa perusistunnassa tarvitaan rentoutta ja staattista jäntevyyttä. Lihasten rentous antaa hevoselle vapauden liikkua rentona ja pehmeänä eteenpäin, kun taas staattinen jäntevyys pitää ratsastajan...

lue lisää
Tämä hetki – nyt

Tämä hetki – nyt

Hevonen ei ajattele kuten ihminen - se ei mieti eilisiä tapahtumia, illan tunteja tai tulevia kilpailuja. Se ei juonittele karsinassaan ja mieti jekkuja valmiiksi ratsastajan päänmenoksi. Hevonen elää hetkessä - tässä hetkessä - nyt. Hevonen olettaa ihmisenkin elävän...

lue lisää
Mainos