1.MUISTA TURVALLISUUS

Vaikka nuori hevonen olisi luonteeltaan rauhallinen, tulee sinun muistaa että hevonen on vielä nuori ja se voi helposti pelästyä tai säikkyä. Varsinkin uusissa tilanteissa.

Yleistäen voi sanoa että nuoret hevoset ovat ennalta-arvaamattomampia kuin vanhat tai kokeneemmat hevoset. Siksi on hyvä käyttää kypärää myös käsittelyssä, varsinkin jos poistut tutulta ja turvalliselta kotitallin alueelta. Käytä AINA ratsastaessa kypärää ja lisäksi on järkevää käyttää turvaliiviä.

Älä oio nuoren hevosen kanssa kun käsittelet sitä, jolloin vältyt potentiaalisilta riski tekijöiltä.

Mikäli hevonen tuntuu kuumalta, juoksuta hevonen ennen ratsastamista kunnes se tasaantuu.

2.KOKEMUSTEN KARTUTTAMINEN

Mitä enemmän nuori hevonen näkee ja kokee asioita positiivisesti, sitä vähemmän säikky siitä tulee.

Älä koskaan laita hevostasi ”heikoille jäille”, eli harjoittele jo kotona erilaisia tilanteita. Esimerkiksi harjoittele hevosen lastaamista kotona kaikessa rauhassa ennen ensimmäisiä matkoja.

Aseta hevoselle tehtäviä joita on helppo harjoitella myös maasta käsin ja totuta samalla hevonen erikoisempiinkin asioihin, kuten pressu maassa, sateenvarjot, yleisö tms.

Ennen kilpailuihin osallistumista, käy harjoittelemassa vieraissa paikoissa, mieluiten myös itse kilpailupaikassa.

3.LUOTTAMUKSEN KASVATTAMINEN

On ehdottoman tärkeää että nuori hevonen luottaa sinuun, joten kohtele hevostasi kunnioittaen. Palkitse kun se suorittaa hyvin ja kasvata hevosesi itseluottamusta tutustuttamalla sitä uusiin tilanteisiin hitaasti mutta varmasti.

Ranskalainen kouluratsastaja ja kouluttaja Antoine de Pluvinel sanoo seuraavaa: ”Et voi koskaan luottaa hevoseen joka on koulutettu pelolla. Tulee aina olemaan jotain jota hevonen pelkää enemmän kuin sinua. Mutta kun hevonen luottaa sinuun, se kysyy sinulta mitä sen tulee tehdä kun sitä pelottaa”.

4.OLE TIUKKA MUTTA OIKEUDENMUKAINEN

Ole selkeä siinä mitä haluat hevosesi tekevän – palkitse kun se tekee oikein ja korjaa jos se on väärässä. Älä menetä malttiasi, tämä aiheuttaa vain sen että hevosestasi tulee huolestunut ja pelokas, ja se menettää luottamuksen sinuun. Oikeaan lopputulokseen pääseminen on yhdistelmä kärsivällisyyttä, toistoja ja selkeitä ohjeita

Mikäli sinulla ei ole riittävää kokemusta, pyydä apua pätevältä valmentajalta tai hevosten kouluttajalta.

5.SOPIVAT VARUSTEET

Usein kuulee että nuorella hevosella käytetään vanhoja tai huonoja satuloita koska ei haluta että satula vioittuu tai koska nuoren hevosen rakenne muuttuu, joudutaan vaihtamaan kalliita satuloita usein.

Huonolla satulalla joka ei istu nuorelle hevoselle, hankitaan usein vain ongelmia – hevoselle saattaa tulla kipua tai epämiellyttävyyttä satulasta, joka voi johtaa fyysisiin ongelmiin, esimerkiksi ontumiseen.

Hevonen jolle on tullut kipua epäsopivasta satulasta tai muista varusteista voi kehittää kammon varusteiden laittoon ja/tai ratsastukseen. Hanki hyvin istuvat varusteet ja tarkista niiden istuvuus säännöllisesti.

6.PIDÄ KOULUTUSAIKA LYHYENÄ

Saavutat paljon enemmän lyhyillä treenisessioilla, kuin pitkillä uuvuttavilla työjaksoilla. Nuorten hevosten keskittymiskyky herpaantuu helposti sekä ne väsyvät helposti, sen vuoksi ne eivät ole vielä riittävän vahvoja pitkiin treeneihin.

Treenaamisen tulisi olla säännöllistä. Tee suunnitelma yhdessä valmentajan kanssa ja yritä pysytellä siinä.

Pidä treeni yksinkertaisena ja valitse vain 1 – 2 työskentelevää aihetta per treenikerta.

7.VÄLTÄ TAISTELUA

Älä koskaan laita hevosta tilanteeseen jossa se tulee epäonnistumaan. Esimerkkinä, jos hevonen pelkää jotain tiettyä kulmaa kentällä, älä vie hevosta suoraan pelottavaan kulmaan vaan ratsasta ensin kauempana ja lähesty kulmaa pikkuhiljaa. Muista kiittää jokaisesta askeleesta, jonka hevonen tekee kohti pelottavaa kulmaa rauhallisesti.

Jos vaadit hevosta menemään heti pelottavaan kulmaan, saatatte joutua heti alkuun taisteluun jonka lopputuloksena ei ole kuin onneton hevonen ja ratsastaja.

Muista että asioilla ei ole kiire kun työskentelet nuoren hevosen kanssa.

8.ÄLÄ JÄÄ KIINNI HEVOSEN SUUHUN

Anna hevosesi liikkua vapaasti eteenpäin. Houkutus saattaa olla suuri ratsastaa tuntumalla (jopa hieman kovalla sellaisella), jotta pystyt ennakoimaan mikäli hevonen käyttäytyy huonosti tai pelästyy asioita. Mutta tämä vain provosoi huonoon käytökseen.

Hyvä vinkki on käyttää esimerkiksi jalustinhihnaa hevosen kaulanympäri, josta voit pitää samalla kiinni toisella kädellä kun pidät ohjista. Tämä antaa sinulle turvallisuuden tunnetta ja jos hevonen hypähtää yllättäen eteenpäin, paine tulee kaularemmiin eikä hevosen suuhun.

9.ANNA HEVOSEN VENYTTÄÄ

Anna hevosesi venyttää treenaamisen alussa ja lopussa, mutta myös työskentelyn välillä jolloin selkälihakset saavat hyvän venytyksen. Kun rohkaiset ja kiität hevosta hyvästä eteen-alas venytyksestä, se oppii kerta kerralta venyttämään paremmin.

Venyttäminen rentouttaa hevosta ja rakentaa hevosen ylälinjan lihaksia, jolloin hevosesta tulee vahvempi ja notkeampi

10.KESKITY PERUSASIOIHIN

Nuoren hevosen koulutus on hevosen koko koulutuksen kivijalka ja määrittelee sen millainen siitä tulee myöhemmin ratsuna. On siis tärkeää tehdä tämä oikein ja huolellisesti, älä siis kiirehdi. Vaikka saattaa olla houkuttelevaa edetä nopeasti, on viisaampaa keskittyä perusasioiden työstämiseen kaikessa rauhassa

Tee koulutuksen perustyö nyt hyvin, niin ajan kanssa puit satoa.