Ratsastuskin on urheilua, siinä vaaditaan kuntoa, lihaksia, jäntevyyttä, notkeutta ja tasapainoa. Kuinka hyväksi ratsastajaksi kehityt, se riippuu myös hermoistasi, rohkeudestasi, halustasi ja oppimiskyvystäsi. Ratsastajalta vaaditaan myös rytmitajua, toisilla sitä on enemmän ja toisilla vähemmän jo luonnostaan. Puhutaankin lahjakkaista ratsastajista, he ovat usein niitä joita ei ikinä pelota, heillä on hyvä rytmitaju, kyky ajatella maailmaa hevosen silmin ja he ovat luonteeltaan ahkeria. Kaikki eivät kuitenkaan edes halua huippuratsastajiksi. Suurimmalle osalle riittää ratsastaa harrastukseksi, omistaa yksi oma hevonen tai käydä ratsastuskoulun tunneille kerran viikossa.

Vaikka ratsastus vaatiikin kuntoa, lihaksia, notkeutta ja tasapainoa, ei se ole paras laji niiden saavuttamiseen. Ratsastuksen lisäksi suositellaankin muita urheilumuotoja. Ratsastuksessa täytyy muistaa, että urheilussa on mukana toinenkin elävä olento – hevonen. Ratsastajana voit kenties valita tallin tasapainoisimman ja jäntevimmän hevosen, mutta hevonen ei voi valita tallin käytävältä notkeinta ratsastajaa. Siksi meidän ratsastajien täytyy pitää huolta kunnostamme. Kun olet hyvässä kunnossa – sinä ja hevonen nautitte ratsastuksesta paljon enemmän!

muffe venyttelee

Hevosella on luonnostaan hyvä tasapaino ja ne ovat notkeita. Tässä taidonnäyte aidan alta syömiseen!

1. Fyysinen kunto
Jos hengästyt helposti ratsastaessa tai lihaksesi kipeytyvät, on syytä lisätä liikunnan määrää muilla urheilulajeilla. Normaalille ratsastajalle riittää vaikkapa reippaat kävelylenkit, sauvakävely ja hölkkälenkit, missä syke pysyy vielä melko matalalla. Kilparatsastajan on syytä lisätä harjoitteluun reippaampaa lenkkeilyä tai esim. aerobicia, zumbaa, sählyä tai muuta liikuntaa, jossa syke nousee. Kilpailuissa adrenaliinitaso nousee, mikä nostaa sykettä, joten silloin vaaditaan vielä parempaa fyysistä suorituskykyä.
Hop, lenkille, ratsastus on mukavampaa kun voit keskittyä paremmin kunnon noustessa!

2. Lihaskunto harjoitukset
Istunnan kauneus on rennossa, mutta jäntevässä istunnassa. Jos ratsastajalla ei ole riittävän hyvää lihaskuntoa, ei jäntevyys onnistu, koska se vaatii voimaa. Erityisesti keskivartalon lihasten täytyy olla hyvässä kunnossa. Vahvat vatsa- ja selkälihakset ovat ryhdin tukipilari, auttavat lantion joustossa ja pitävät tasapainon kunnossa. Monen hyvän ratsastajan salaisuus on todella vahvat keskivartalon lihakset.
Valitse liikuntalaji, joka vahvistaa myös syviä lihaksia, esim. pilates ja kuntosaliharjoittelut.

3. Rentous ja notkeus
Jäykkä ihminen on jäykkä ratsastaja. Oletko riittävän notkea? Venyykö sormet lattiaan? Venyttely on helppoa toteuttaa päivittäin kotona. Kiinnitä erityistä huomiota niskan ja kaulan venyttelyyn (ylväs ryhti ja rentous), rintarangan venyttely (ryhti, rennot kädet), lantion ja lonkan alueen lihasten venyttely (liikkeisiin mukautuminen, jalan asento, suoruus) ja jalkojen lihasten venyttely (jalkojen asento, rentous). Varaakin 10min. ennen ja jälkeen ratsastusta venyttelyyn!
Usein ratsastus jännittää, jolloin kaikki lihaksetkin jännittyvät. Hevoset tietysti eivät voi tätä ymmärtää, ne on koulutettu kuuntelemaan apuja ja avut toteutetaan lihaksia hetkellisesti jännittämällä. Jatkuva ratsastajan lihasjännitys tarkoittaa hevoselle sitä että kaikki ratsastajan avut ovat päällä koko ajan. Kuin ajaisi kaasu jumittuneena pohjassa risteykseen missä palaa liikennevaloissa kaikki valot samaa aikaa – vihreä, oranssi ja punainen! Joten ratsastajan on opittava rentoutumaan. Erilaiset hengitystekniikat ja rentoutumisharjoitukset ovat hyviä. Venyttelyyn ja rentoutumiseen hyviä harrastuksia ovat mm. jooga, pilates, jumppa.

pilates leiri

Ratsastusleirillä Pilates harjoittelua.
Kuva: ratsastuskoulu Chevalux

4. Tasapaino ja koordinaatio
Vaadimme hevoselta erinomaista tasapainoa, se ei saa kompastella, sen täytyy pitää tasapainonsa siirtymisissä ja hypyissä. Entä ratsastaja itse? Seiso suorana, nosta toinen jalka ylös, laita silmät kiinni. Kauan pysyt asennossa horjumatta? Entäs varpaillasi, pehmeällä alustalla? Okei, ei siis horjuta, mutta onko puolieroja, kummalla jalalla pysyt paremmin? Kun pystyt seisomaan horjumatta, mieti vielä sitä ovatko lihaksesi täysin rennot. Ratsastajan täytyy pystyä pitämään tasapaino ja rentous samaa aikaa.
Ratsastuksessa on myös tärkeää hyvä koordinaatio. Eri lihasten täytyy pystyä tekemään eri asioita samaan aikaan, myös lihasten staattisella voimatasolla esim. pohjelihasten jännittäytyä ja käsilihasten rentouduttava samanaikaisesti. Nosta oikea käsi ylös ja pyöritä ilmassa sormilla ympyrää myötäpäivään, helppoa eikö? Nosta nyt vasen käsi ja pyöritä sillä ympyrää vastapäivään, tämäkin onnistuu! Jatka oikealla kädellä myötäpäivä-ympyrää ja tee vasemmalla neliötä vastapäivään. Vasen käsi jatkaa neliötä ja oikealla kädellä nyt kolmiota vastapäivään. Ei ole helppoa, eihän? Näinkin yksinkertainen harjoitus kertoo sen, miten hankalaa ihmisen on käyttää erilaisia apuja samaan aikaan.
Tasapainon ja koordinaation lisäämiseksi suosittelemme harrastukseksi esim. tanssia, laskettelua ja telinevoimistelua.

Liikunnan iloa!

Artikkelikuva: FEI European Vaulting Championships 2013 Ð Junior Individual (female): AustriaÕs Daniela Fritz claims gold
Photo: Daniel Kaiser /FEI