Jokainen hevonen on yksilö ja jokainen ratsukko myös. Eli talvitauon tarpeellista pitää miettiä aina omista näkökulmista.  Tarvitseeko hevoseni talvitaukoa? Osassa 1 oli kysymyksiä, joita ratsastajan kannattaa pohtia suunnitellessaan talvitaukoa. Nyt jatkamme pohdintojen kautta valitsemaan sopivia talvitauon ratkaisuja.

Hevonen on luotu liikkumaan, joten talvitauko ei saa tarkoittaa karsinassa seisomista. Talvitauolla tarkoitetaan kilpailutaukoa, mikä Suomen oloissa yleensä on muutama kuukausi. Kun kilpailut eivät rytmitä treenaamista, voi talvella vapaammin päättää mitä hevosen kanssa tekee.

Taukoa voi miettiä kuluneen kauden näkökulmasta. Jos hevonen oli loppuvuonna väsynyt, on selvitettävä mistä se johtuu.

  • Mikäli kyseessä oli fyysinen väsymys, on talven aikana onnistuttava rakentamaan parempi peruskunto seuraavaa kautta varten. Aloita peruskunnon kohotuskausi 1-2 viikon kevyellä maastoilulla, jotta hevonen voi ensin palautua ja lähteä virkeänä peruskunnon kohotukseen.
  • Mikäli väsymys oli psyykkistä (esim. nuorelle hevoselle tuli kauden aikana paljon käsiteltäviä asioita), suunnittele mahdollisimman piristävä talvitauko. Mieti mistä asioista hevosesi pitää ja rakenna talvitauko niiden varaan. Usein esim. talvitauolla käydään maastossa, laukataan pelloilla ja hypellään kavaletteja, tehdään mahdollisimman monipuolista liikuntaa.
  • Joskus väsymys voi olla merkki jostain terveydellisestä ongelmasta. Talvitauolla on hyvä antaa eläinlääkärin tutkia hevonen ja hoitaa mahdolliset alkavat pikkuongelmat mieluummin nyt pois kun keskellä ensi kautta!

Miten ja milloin aloitetaan rakentaminen ensi kautta varten?

  • Keskustele valmentajasi kanssa ensi kauden tavoitteista. Tehkää yhdessä suunnitelma miten lähdetään rakentamaan kohti tavoitetta.
  • Ole realistinen. Mikäli hevonen on väsynyt edellisestä kaudesta, on talvitreenin oltava huolellisesti suunniteltu ennen kaikkea hevosen fyysinen ja psyykkinen terveys huomioiden.
  • Talvi on usein hyvää peruskuntokautta ja kuntoa voi hevoselle usein rakentaa pitäen sen kuitenkin vireällä mielellä!

Millainen hevosesi luonne on?

  • Mikäli hevonen on todella kuuma, on usein järkevää pitää se tasaisessa työnteossa myös läpi talven. Loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti, jos hevonen tauolla riehuu tarhassa tai karsinassa.
  • Mikäli hevonen on tauon jälkeen hyvin kuuma ratsastuksessa, täytyy ratsastajan ymmärtää se, eikä kohdella hevosta kaltoin (repiä suusta tms). Tauollahan usein haetaan juuri sitä, että hevonen olisikin erittäin innostunut työnteosta tauon jälkeen! Mikäli hevosesta tulee liian hankala tauon jälkeen, on tauko suunniteltava paremmin.
  • Laiska hevonen usein passivoituu täydellä tauolla. Sen kanssa on parempi tehdä mielenkiintoisia, hevosta innostavia asioita.

Minkä ikäinen hevosesi on? Mikä sen terveydentila on?

  • Ikä ja terveys vaikuttavat tauon suunnitteluun. Nuori hevonen tarvitsee usein vähintään psyykkisen tauon työntekoon (=mielekästä tekemistä, vähemmän haasteita). Kuitenkin talven aikana täytyy nuorta hevostakin kouluttaa eteenpäin, kohti seuraavaa kautta.
  • Vanha hevonen taas ei useinkaan  tarvitse koulutusta talven aikana, mutta sen peruskuntoa ei saa päästää laskemaan. Usein vanha hevonen myöskin jäykistyy levossa, joten suunnittele vanhan hevosen talvilepo monipuoliseksi, mutta tasaiseksi liikunnaksi.

Millaista elämää hevosesi viettää? Kuinka monipuolista sen arki on?

  • Jos hevonen viettää kesät talvet hyvää monipuolista elämää, ei se useinkaan ole erityisen talvitauon tarpeessa. Mieti miten voit piristää hevosesi arkea ympäri vuoden.

Millaiset olosuhteet sinulla on treenaamiseen (esim. maneesi, kenttä jne)?

  • Olosuhteet usein sanelevat monen talvitauon paikan. Mikäli käytössä ei ole lämmitettyä maneesia, saattaa talvella tulla kovia pakkasjaksoja, jolloin hevosen työskenteleminen ei ole enää järkevää. Mikäli hevosesi ei muuten tarvitse erityistä talvitaukoa, säästä tauot pakkaspäiville, loskasäihin, peilikirkkaille jäille yms. päiville. Jos käytössä ei ole maneesia, vaativat erityiset sääolosuhteet mielikuvituksellista liikuntaa, mikä täyttää hyvin talvitauon kriteerit.