Keski-Euroopassa moni hevosvalmentaja syöttää hevosilleen punajuurta joko raakana tai mehuna. Punajuuren uskotaankin parantavan hevosen suorituskykyä. Tutkimme juuresta ja selvitimme mistä punajuuren taika tulee?

Punajuuri sisältää erittäin monipuolisesti kivennäisaineita: paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Vitamiineista punajuuresta löytyy A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaattia.

Folaatti eli foolihappo vaikuttaa punasolujen uusiutumiseen, aineenvaihduntaan sekä energian tuotantoon. Se edistää myös valkuaisaineenvaihduntaa ja on välttämätön kudosten kasvulle ja uusiutumiselle.

Punajuuri sisältää myös nitraattia, jonka takia juureksia (sisältäen porkkanamäärän) ei suositella syötettävän täyskasvuiselle isolle hevoselle yli 2kg päivässä. Nitraatin katsovan olevan haitallista, mutta toisaalta tutkimuksissa on huomattu sen parantavan hapenottokykyä, laajentavan verisuonia ja madaltavan verenpainetta.

Punajuuri on hevosille yleensä erittäin maittavaa. Punajuurimehua voikin lisätä väkirehuihin jo maittavuudenkin lisäämiseksi. Punajuuresta voi syöttää hevoselle sekä naatin että vihreän osan. Naatti syötetään raakana ja on erityisesti syksyllä oikein maittava ja mehevä. Punajuurta on saatavilla myös kuivattuna, hevosille tarkoitettuna lisärehuna.

Punajuurta on käytetty myös ruuansulatuselimistön hyvinvoinnin tueksi, flunssan hoidossa sekä ihottumien hoidossa. Sitä onkin käytetty hevosilla myös kesäihottuman hoitoon.

Ravintoarvot / 100g:
Kalsium 14mg
Rauta 0,9mg
Jodi 1µg
Kalium 450mg
Magnesium 20,g
Natrium 40mSuola 101.9mg
Fosfori 40mg
Seleeni 0,4µg
Sinkki 0,5mg
Folaatti 150µg
B6-vit 0,05mg
B2-vit 0,05mg
B1-vit 0,03mg
Niasiini 0,2mg
C-vit 10mg
A-vit µg
K-vit 3µg

Lähteet:
Kotimaiset Kasvikset
Fineli
Trainer Magazine
Training Peaks
Natural Chia