Viikolla neljä löydämme juuri sinulle oikeat harjoitteet tasapainon parantamiseksi.

Ratsastaja tarvitsee hyvää tasapainoa ennen kaikkea pystyäkseen ratsastamaan häiritsemättä hevosta.
Koordinaatiota tarvitaan eri kehon osion toimintaan samaan aikaan riippumatta toisistaan, esim. vasen pohjelihas jännittyy ja oikea käsi rentoutuu.

Hyvä kehon koordinaatio saavutetaan hyvän tasapainon avulla. Ratsastaessa tarvitaan staattista, sekä dynaamista tasapainoa. Staattinen tasapaino auttaa pitämään ratsastajan istunnan vakaana hevosen liikkeistä tai mahdollisista pompuista huolimatta ja dynaaminen tasapaino auttaa taas liikkeessä tapahtuvaan tasapainon säilyttämiseen.

Tasapaino harjaantuu ratsastaessa, muita hyviä tasapainoa kehittäviä harrastuslajeja ovat mm. tanssi, jalkapallo, lentopallo, tennis, pyöräily ja voimistelu. Staattisen tasapainon kehittymistä auttaa myös keskivartalon hyvät lihakset, joten lisää harjoitteluusi myös lihasvoimaa kehittäviä harjoitteita ja harrastuksia. Mieti mikä olisi sinulle hyvä ratsastusta tukeva harrastus? Katso vinkit artikkelista Urheiletko hevosella vai hevosta varten.

Katse vaikuttaa huomattavan paljon tasapainoon. Voit testata asiaa tekemällä tasapainoharjoitteita toinen tai molemmat silmät kiinni, se on paljon hankalampaa! Saavutat ratsastaessa paljon paremman tasapainon jos katsot eteenpäin, pehmeällä ja laajalla katseella. Katsetta harjoiteltiinkin heti viikolla 1!

Tasapainoa varten tarvitset hyvät lihakset, mutta myös notkeutta ja rentoutta. Jos jännität hevosen selässä, tasapainosi häiriintyy, koska väärät lihakset jännittyvät ja kehon tasapainopiste horjuu. Et kenties itse huomaa tätä, muuta kuin henkisenä jännityksenä, mutta jos sinua jännittää, todennäköisesti jännität myös lihaksiasi. Opettele rentoutumaan ja luottamaan hevoseen ja tilanteen hallintaan.

Viikko onkin hyvä aloittaa taas reippaalla itseanalyysilla. Mitkä on minun tasapainoni heikot kohdat? Olenko jäykkä, jännitänkö, istunko väärässä asennossa vai puuttuuko minulta keskivartalon hallintaa? Kun tiedät heikkoutesi, voit alkaa korjaamaan sitä.

Kenttäratsastaja Tuija Rosenqvist

Monesti tasapaino horjuu ratsastajan valuessa jommalle kummalle puolelle. Usein tämä johtuu luonnollisesta vinoudesta, joka juontaa juurensa esim. vahvaan oikeakätisyyteen. Lue artikkeli Istunta – Kumpi käsi ja testaa kuinka vino olet. Jos selkeä puoliero löytyy, aloita ohjeiden mukaiset venyttelyt tällä viikolla. Mieti myös miten saisit arjessa vahvistettua heikkoa puolta, opettele esim. harjaamaan hampaat aina vasemmalla kädellä!

Tasapainon edellytyksenä on ratsastajan rentous. Usein helpommin sanottu kuin tehty, pelko tasapainon menetyksestä ei erityisesti rentouta! Niinpä aloitamme tällä viikolla palleahengitysharjoittelun, toteuta se artikkelin Palleahengitys ohjeen mukaan joka päivä. Käytä opittua palleahengitystä myös hevosen selässä. Tulet huomaamaan miten sinä sekä hevonen rauhoitutte, lihakset rentoutuvat, ratsastajan painopiste valuu automaattisesti alemmaksi ja sitä kautta tasapainosi tulee paremmaksi. Harjoittele ohjeen mukaan palleahengitystä niin kauan kunnes pystyt tilanteessa kuin tilanteessa säätämään hengityksesi ”pallealle”!

Artikkelista Istuntaharjoituksia – Tasapaino löydät useita vinkkejä tasapainosi korjaamiseksi ratsailla. Mahdollisuuksiesi ja taitojesi mukaan ota käyttöön myös artikkelin tehtävä, eli alkuveryttelyä pitkin ohjin. Hevosen vertyessä voit keskittyä vain omaan asentoon ja tasapainoon. Huomaat että yllättäen melko kuumatkin hevoset rauhoittuvat vain oikeanlaisen tasapainoisen istunnan avulla!