Katso Parhaat vinkit talviratsastukseen – osa 1

Pukeutuminen hevosharrastukseen on haastellisinta talvisaikaan. Jalat ja kädet jäätyvät , korvia vihmoo, poskia pistelee. Hikinen selkä jäätyy kalikaksi jo loppukävelyissä. Keräsimme teille parhaita vinkkejä talviseen ratsastukseen. Lämpimiä ajatuksia, lämpimiä ratsastuksia:

TARKISTA OLOSUHTEET
Suunnittele etukäteen mitä tuleman pitää. Jos sinun täytyy jo aamulla ottaa iltaratsastusta varten vaatteet mukaan, katso sääennusteesta millaista säätä on luvattu. Huomioi että myös tuuli vaikuttaa pakkasen purevuuteen. On myöskin täysin eri asia lähteä ratsastamaan maastoon kuin lämmitettyyn maneesiin. Kunnon koulutreenissä tulee hiki, mutta kevyessä työskentelyssä tarvitset enemmän vaatetta. Haastellisimpina ovat kylmät päivät, jolloin ratsastaa useita hevosia. Vaatteet kostuvat hikoillessa ja hevosta vaihtaessa kylmettyy. Kuten myös päivät, jolloin ratsastuksen jälkeen on tuntien pitoa tai vaikkapa kisoissa seisoskelua. Suunnittele siis missä (maneesi, maasto), miten (kevyt – raskas) ja monta hevosta aiot ratsastaa, sekä mitä teet ratsastamisen jälkeen ja ratsastettavien hevosten välissä. Lataa urheilukassiin koko päivän varrelle tarvittavat talvivaatteet ja pari vaihtovaatettakin.

TEKNINEN ALUSKERRASTO
Lähimpänä ihoa on aluskerrasto. Oikeanlainen tekninen aluskerrasto siirtää hikoillessa syntyvän kosteuden kohti ylempiä kerroksia. Kun alin kerros pysyy kuivana, olomme pysyy mukavana – märkä vastaavasti tuntuu kylmältä. Liikkujan on syytä välttää puuvillaisia vaatteita ja sukkia, ne kostuvat erittäin nopeasti eivätkä kuivu helposti. Keinokuiduista (esim. polyesteri, ontelokuitu) tehdyt aluskerrastot pysyvät hyvin kuivina hikiliikunnassakin ja ovatkin oikein hyviä kerrospukeutumisen alusvaatteina pikkupakkasille hikoaviin treeneihin ja yhden hevosen ratsastamiseen. Jos urheilet pitkin päivää, maastoiluun ja kovempiin pakkasiin vielä parempi aluskerrasto on tehty merinovillasta. Merinovilla siirtää kosteuden iholta, mutta lämmittää märkänäkin. Merinovilla on sileämpää kuin normaali villa, eikä kutita ihoa vasten.

KERROSPUKEUTUMINEN
Hyvän aluskerraston päälle puetaan välikerros ja kuorikerros sään ja liikunnan mukaan. Välikerraston täytyy olla kengittävä ja kosteutta läpäisevä, joten siihen sopii hyvin fleece- ja villavaatteet. Välikerrastovaatteita on olemassa myös kätevällä ja lämpimällä windstopperilla. Valitse takki eli kuorikerros myös päivän mukaan, sateen- ja tuulenpitävä takki maaston lähtiessä ja hengittävä takki (esim. ohuempi toppatakki) töitä tehdessä. Markkinoilla on myös elektronisia liivejä, joissa on akuilla toimivat lämpöelementit liivin sisällä. Ratsastaessa kahiseva takki ei ole hyvä vaihtoehto, hevoset saattavat säikkyä sitä. Takki ei voi olla liian pitkä, ettei takin helma jumita satulan takakaareen. Hupun täytyy olla irroitettava, jumputtava huppu niskassa saattaa myös häiritä ratsastaessa. Takissa saisi kuitenkin olla hyvä, korkea kaulus. Mieti, mitä vaatteita mahdollisesti riisut ratsastaessasi, niissä olisi hyvä olla vetoketju. Hyviä päälystakkeja säiden mukaan ovat toppa-, gore-tex-, untuva-, softshell-, sade-, kuori- ja laskettelutakit. Päällyshousujen eri vaihtoehtoja on lämpimmistä materiaaleista tehdyt ratsastushousut (esim. softshell), kokochapsit, ratsastushame ja topparatsastushousut.

Hyviä kerrospukeutumisen vaihtoehtoja yläkropalle olisi:
* Tekninen aluspaita – fleecepusero – toppaliivi – takki
* Tekninen aluspaita – fleecepusero – villatakki – takki
* Merinovillainen aluskerrasto – fleecepusero – villatakki- toppaliivi – takki

Hyviä kerrospukeutumisen vaihtoehtoja alakropalle:
* Tekniset alushousut – ratsastushousut
* Tekniset alushousut – fleecealushousut / villa-alushousut – ratsastushousut – kokochapsit
* Tekniset alushousut – fleecealushousut / villa-alushousut – ratsastushousut – topparatsastushousut / ratsastushame

minnajacassio_01042013_www