Parhaat vinkit talviratsastukseen – osa 2

KÄDET JA SORMET
Nykyisin myydään hyviä talviurheiluhanskoja, jotka ovat kevyitä, notkeita ja hengittäviä. Kokeile esim. laskettelijoiden hanskoja. Jos kaipaat hyvää tuulen- ja vedenpitävyyttä ovat neopreeni- tai softshellhanskat oikein hyvät. Monissa urheiluhanskoissa on hanskan sisäpuolella jonkinlainen grip-pinnoite, jolloin ohjat pysyvät hyvin käsissä. Jos sää sallii käyttää ohuempia ratsastushanskoja, voit pukea kuitenkin päälle vielä villaiset, mielellään huovutetut rannelämmittimet. Oikein kylmillä säillä sujauta hanskojen sisään kertakäyttöiset pienet lämpötyynyt. Ne pysyvät lämpiminä jopa 8h ajan. Markkinoilla on myös erilaisia elektronisia hanskoja, jotka lämpeävät akkujen tai paristojen avulla. Tärkeintä on pitää mukana varahanskoja. Jos hanskat kastuvat hikoillessa tai vesiä hevosille laittaessa, täytyy vaihtaa kuivat hanskat. Jos ratsastat useampia hevosia, varaa hanskoja mukaan yhtä monta kuin hevosiakin on. Kuivaa aina hanskat hyvin käyttöjen välissä. JALAT JA VARPAAT Varpaat palelevat helposti ratsastaessa. Hoitaessa hevosta turvakärjelliset kengät ovat hyvät, mutta ratsastaessa talvella hohkaa metallikärki kylmää. Myöskin jalustimet ovat usein metallia. Kun valitset talviratsastuskenkiä, muista aina ensisijaisesti turvallisuus. Kenkien on mahduttava normaalisti jalustimeen (ei moonbootseja) ja niissä on oltava korko. Kun pidät nämä mielessä, voit muuten valita käyttötarkoitukseen sopivat kengät muualtakin kuin ratsastustarvikeliikkeestä. Esim. useat talvivaelluskengät on lämpimiä, hengittäviä ja vedenpitäviä. Katso että kenkä on tarpeeksi tilava, ahdas kenkä on helposti kylmä. Vesisade- ja loskakeleille on oltava vedenpitävät kengät, kuivalla pakkassäällä ja maneesiratsastuksessa voi olla hengittävämmät kengät, kunhan muistat putsata ne lumesta talliin mentäessä. Älä käytä puuvillasukkia, ne ovat todella kylmät jalan hikoillessa. Pue tekniset- tai merinovillasukat alimmaiseksi ja tarvittaessa villasukka päälle. Voit myös kokeilla käyttää pelkkiä villasukkia kengissä. Vaihda pohjallisiksi lämpöpohjalliset. Lampaankarva- tai nanopohjalliset lämmittävät hyvin. Markkinoilla on myös elektronisia lämpöpohjallisia, jotka lämpiävät akuilla. Parhaissa malleissa akut ovat integroitu pohjalliseen sisään, jolloin käyttö on helppoa ja lämmönsäätely tapahtuu kauko-ohjaimella. Voit myös ostaa kertakäyttöisiä läämitystyynyjä, jotka tulevat tarralla kiinni sukan päälle tai alle. Talviratsastussaappaat eivät välttämättä ole sen lämpöisemmät varpaille, mutta niissä on yleensä mukavan lämmin toppavarsi, jolloin pohkeet pysyvät lämpiminä. Pidä varakenkiä ja -sukkia mukana, erityisesti jos jalkasi hikoavat helposti. Apteekeissa on myytävänä antiperspirantteja myös jaloille ja käsille, kannattaa kokeilla! Jos menet pitämään tunteja tms ratsastuksen jälkeen, vaihda kunnon toppasaappaat illaksi jalkaan. Kuivaa aina kengät hyvin ennen seuraavaa käyttöä! Vaihda säännöllisesti pohjalliset kenkiin.

KYPÄRÄN ALLE
Ratsastaessa kypärän alle voi sujauttaa kypärä- tai kommandopipon. Jos on kova viima tai pakkanen, kannattaa käyttää kommandopipoa, missä on windstopper kuori. Jos hikoat päästäsi helposti, valitse tekninen aluspipo. Kaulaliinan käyttö ratsastaessa voi olla vaarallista, joten suositeltavampaa on käyttää kauluria. Nykyään muodikkaat buff putkihuivit ovat myös hyviä, mutta valitse tarpeeksi napakka malli, ettei takertumisen vaaraa ole.

MUISTA

* Älä käytä ihorasvoja ennen pakkaseen menoa, ne tuovat vain turhaa kosteutta iholle, joka jäätyy.
* Muista vaihtovaatteet, vaihda aina kuivat vaatteet päälle.
* Tee itsellesi toimivat ja mukavat kerrospukeutumisvaihtoehdot, joissa on helppo vähentää ja lisätä vaatteita päivän mittaan.
* Muista juoda riittävästi pakkassäilläkin, nestehukka lisää paleltumisriskiä.
* Jos vietät pitkää päivää tallilla, käy välillä lämmittelemässä tai juo kuppi kuumaa mehua.
* Panosta hyviin hanskoihin ja kenkiin, sekä aluskerrastoon. Tekniset tekstiilit toimivat niissä parhaiten, saat mukavuustason, josta kannattaa jo maksaa.
* Jos vietät paljon aikaa ulkona, panosta myös kevyisiin lämpimiin talvivaatteisiin. On paljon raskaampaa kantaa 8kg vaatteita päällä kuin 3kg. Sateenpitävissä vaatteissa ja kengissä on huimia painoeroja riippuen materiaaleista. Takeista untuvatakit ovat yleensä kevyimmät.
* Valitse talvivaatteita ja kenkiä joiden pesu ja puhdistus on helppoa!
* Muista kuivattaa kengät, hanskat ja takit hyvin. Hanki eteiseen hyvät kenkien ja hanskojen kuivauspatterit tai -puhaltimet.

Artikkelikuva Jade Liski.