Ratsastus sai kyseenalaista julkisuutta sosiaalisessa mediassa levinneessä ”piaffivideosta”. Videolla tanskalainen kouluratsastusvalmentaja kouluttaa hevosta piaffin alkeisiin. Kyseinen valmennus järjestettiin Suomessa ja videoklipin kuvasi paikan päällä ollut katsoja. Nykyaikana ei tämmöistä pystytä lakaisemaan maton alle ja somen näytettyä voimansa ilmoitti Suomen Ratsastajainliitto tutkivansa tapauksen.

Ja hyvä niin. Vaikka muutaman minuutin pituiselta videolta emme näe koko valmennuksen tai päivän tapahtumia, ei se kuitenkaan tarkoita, että meidän pitäisi siitä syystä hyväksyä videon kaltainen kouluttaminen esimerkillisenä toimintana. Kaikilla valmentajilla ja hevosalan ammattilaisilla on suuri vastuu toimia hyvinä esimerkkeinä kaikissa tilanteissa, joka ikinen minuutti.

Hevostiimi on toiminut nyt reilun vuoden verran ja omassa toiminnassamme olemme huomanneet, ettei ratsastusvalmennus Suomessa ole niin läpinäkyvää kuin se saisi olla. Usein emme saa lupaa kilpailujen tai valmennusten kuvaamiseen, todennäköisesti siitä pelosta, että videotallenne nostaisi vääriä mielipiteitä harrastajien joukossa. Mutta onko olemassa vääriä mielipiteitä? Onko osa hevosalan ammattilaisista todella niin arrogantteja, että harrastajien mielipiteet luokitellaan automaattisestii huonoiksi tai vääriksi? Hevosalassa on jotain hyvin pielessä, jos normaali ratsastus tai hevosen koulutus näyttää eläinrääkkäykselle harrastajan tai alaa tuntemattoman mielestä. Lajin on kehityttävä siihen suuntaan, että se kestää päivänvaloa joka nurkasta katsottuna. Ja jos nyt sulkeudumme arvostelun pelosta treenaamaan maneesien suljettujen ovien taakse, lisää se entisestään epäilyjä lajin eettisyydestä.

Hevostiimin perustajien päämääränä on alusta asti ollut katoavien hevosmiestaitojen kehittäminen Suomessa.  Oikeat tavat, horsemanship, järkevä valmennus ja hevosrakkaus tarvitsevat myös palstatilaa tässä kovassa maailmassa, missä negatiiviset asiat kaikuvat kauas. On erittäin hyvä, että epäkohtiin puututaan, mutta uskomme ihmisten opastamisessa saman positiivisen vahvistamisen toimivan kuin eläinkoulutuksessakin. Haluamme kiittää kaikkia Hevostiimin mukaan lähteneitä rohkeita valmentajia ja ratsastajia, jotka ovat valmiita raottamaan ratsastusurheilun ympärillä olevaa salaperäisyyden verhoa ja jakamaan tietotaitoaan eteenpäin. He ovat mukana opettamassa horsemanshipiä ja tuovat kilparatsastukselle lajin kipeästi kaipaamaa oikeanlaista julkisuutta. Keräsimme sinulle lyhyen videon Hevostiimin linssiin osuneista kouluvalmentajista ja -ratsastajista, jotka uskaltavat näyttää sitä oikeaa esimerkkiä. Tee ratsastusurheilulle palvelus ja jaa myös tämä positiivinen video eteenpäin.

t. Minna, Kari ja Elina
Hevostiimiläiset

jasentarjous_2_030315