Kyra näki Suomen vierailullaan myös nuoria FWB-hevosia, kun hän oli vierailevana asiantuntijana ratsuoripäivillä. Kyrklund arvioi perjantaina Laatuarvosteluun osallistuvia kouluhevosia sekä lauantaina Oripäivien ratsuhevosoriita. Kyra piti näkemästään:

lattari_kyrö

– Ratsastajissa löytyy talenttia ja hevosissa jopa jokunen jossa kansainvälisesti potentiaalia. Laatuarvostelu finaalin kutsuvieraskilpailun voittajahevonen on erittäin hyvä (FWB-tamma Kyrö Catleya 2860 i.Pin Rock´s Black Velvet 147, ratsastaja, omistaja ja kasvattaja: Siiri Kyrö). Vierailevana asiantuntijana on helpompi olla kuin varsinaisena tuomarina, silloin voin kertoa enemmän kokonaisuudesta, eikä tarvitse rokottaa rikkeistä, kuten tuomareiden tarvitsee. Voin kertoa niistä upeista ravipätkistä joita hevonen näytti, tai hienosta takaosan työskentelystä, ilman numeroita. Tälläisessä kilpailussa (Laatuarvostelu finaali) rikkeet ovat mielestäni sallittuja. Koska jos 5-vuotiaana suorittaa kyseisen ohjelman ilman rikkeitä, 9-vuotiaana kukaan ei enää muista tätä hevosta. Esimerkiksi Matador ei olisi 5-vuotiaana suorittanut kyseistä ohjelmaa ilman rikkeitä, painottaa Kyra.

lattari_kättely

– Toki ikäluokkakilpaileminen on hevoskohtaista eli kilpaileminen täytyy tehdä hevosen ehdoilla. Toisille nuorille hevosille se tekee hyvää, toisille taas välttämättä ei. Älä kilpaile nuorten hevosten luokkia vain koska sinä haluat niin tai ajattelet että niin kuuluu tehdä. Jos kilpaileminen taas on kyseiselle hevoselle hyväksi, kilpaile. Usein myös se että viet hevosen kilpailupaikalle ja tutustutat hevosen siihen kisaelämään, on tärkeämpää kuin mahdollinen voitto. Huomioi myös hevosen kasvuvaiheet, ja mieti milloin kunkin hevosen kohdalla kilpaileminen on järkevää. Hevonen joka ei ole yhteistyöhaluinen se ei voi suorittaa hyvin, opastaa Kyra.

Kyralla kotona Englannissa nuoret hevoset tarhailevat joka päivä. Töitä ne tekevät hevosesta riippuen 2-3 päivää viikossa. Myös jokaisen hevosen treenikuukausi saattaa olla erilainen. Yksi saattaa viettää kuukauden lomalla, hankalan kasvuvaiheen takia, kun taas toinen ikätoveri treenaa kolme kertaa viikossa. Varsinaisia teitä joita pitkin voisi ratsastaa, ei tilan läheisyydestä löydy, mutta tilan ympärillä menee ratsastustie, joten nuoret hevoset oppivat myös kulkemaan maastossa.

arviointi

– Ole avoin merkeille joita hevonen antaa. Hevonen on se joka määrää mitä tehdään, nuori hevonen ei tule paremmaksi pelkällä treenillä, muistuttaa Kyra.

Hevostiimi 2015