Hevosella on pitkät hengitystiet, jolloin sisään hengitettävä ilma pakkasella ehtii usein lämmitä päästessään keuhkoihin asti. Kova pakkanen yhdistettynä kovaan rasitukseen voi kuitenkin aiheuttaa hevoselle soluvaurioita hengitysteissä ja lisäävän esimerkiksi keuhkoverenvuodon mahdollisuutta. Kylmä ilma ja voimakas rasitus yhdessä heikentävät hengitysteiden immuniteettia ja altistavat hevosen mm. virustartunnoille.

Ratsastusloimi

  • Hevonen kestää kylmää yleensä huomattavasti paremmin kuin ihminen. Muista siis ennen kaikkea panostaa omaan pukeutumiseen ( Katso artikkelit: NYT LOPPUU PALELU 1 ja NYT LOPPUU PALELU 2  ). Käytä hevosella alku- ja loppukävelyiden aikana vähintään yhtä lämmittävää villavilttiä ja erityisesti klipatuilla hevosilla ratsastusloimea.
  • Jos hevonen hikoaa paljon liikutuksessa, muista pitää hevonen lämpöisenä kuivatuksen aikana. Kävele tai kävelytä liikutuksen jälkeen mahdollisimman pitkään ja tallissa vaihda hiestä kostuneiden hikiloimien tilalle kuivat, kunnes hevonen on täysin kuivunut. Hevosen karvojen ajaminen eli klippaaminen vähentää hikoilua, mutta lisää perusloimitusta.
  • Kostea hengitysilma jäätyy hevosen turpakarvoihin. Tämä ei yleensä hevosta haittaa.

    Usein valmennuksissa, kilpailuissa ja muissa hikoilua ja hengästystä aiheuttavissa treeneissä pakkasrajana pidetään -15 astetta. Tämän kylmemmissä olosuhteissa hevosta voi ja kannattaakin vielä liikuttaa, mutta harkitsevasti. -20 asteen pakkasessa hevonen viihtyy vielä ihan hyvin, mutta viima saattaa varsinkin klipatulle hevoselle olla jo erittäin epämukava. N. -20 asteen pakkasessa kannattaa myös pitää hevosen sekä ratsastajan suoritussyke alhaalla pitämällä useita kävelyjaksoja ravi- ja laukkatehtävien välissä. Yli -20 asteen pakkasissa yleensä suositellaan vain käyntiliikutusta mutta hyvin pohjoisissa oloissa hevoset ovat usein tottuneet liikkumaan myös esim. kevyttä hölkkää kovillakin pakkassäillä. Raveissa pakkasrajasuositus on rannikolla -15 ja -20 asteen välissä, sisämaassa -20 ja -25 asteen välissä.

  • Seuraa sääennusteen lämpötilan lisäksi ”miltä tuntuu” lämpötilaa. Siinä on huomioitu tuulen ja kosteuden vaikutus säähän.
  • Muista että kylmällä ilmalla lihakset lämpenevät ja vertyvät hitaammin. Verryttele itse hyvin venyttelemällä ja jumppaamalla sekä alkuverryttele hevonen kunnolla.
  • Pakkasta pahemmin saattaa haitata ratsastuspohjat mikäli maneesia ei ole käytössä. Muista että ratsastuksen täytyy aina olla turvallista sinulle ja hevosellesi. Liukkaalla jäätiköllä on turvallisempaa edetä vain käynnissä, joskus jopa mieluiten taluttaen. Kovat ja liukkaat ratsastuspohjat myös rasittavat usein liikaa hevosen jänteitä ja niveliä. Pyri etsimään aina paras ratsastuspohja ja suhteuta liikutus myös sen mukaan.
  • Suunnittele kaverin kanssa retki lämmitetylle hallille silloin tällöin – luksusta keskellä kylmää talvea! Muista kuitenkin pitää hevonen lämpimänä kuljetuksessa ja välttää hikisen hevosen kuljetusta hyvin kylmällä säällä. Kävele mieluiten hevonen kuivaksi ennen kotimatkaa ja varaa hyviä sekä lämpimiä loimia kuljetukseen.

Lue lisää hevosen kylmänkestävyydestä Hevostietokeskuksen artikkelista.