Tiesitkö että hevoset saattavat olla janoisempia kylmillä säillä kuin kesällä?

Kylmällä säällä, hevosen jano mekanismi ei aina toimi yhtä tehokkaasti kuin kesällä. Hevonen menettää kehostaan vettä joka päivä virtsaamisen, ulostamisen ja hengityksen kautta. Mikäli hevonen myös työskentelee tehokkaasti talvella, hikoilun kautta hevonen menettää vettä, vaikkei se välttämättä olisi niin näkyvää ja ilmiselvää kuin kesä kuumalla.

Kuivuminen tapahtuu kun hevonen menettää liikaa vettä eikä saa sitä riittävästi tilalle, tai hevonen ei juo tarpeeksi täyttääkseen vesi varantonsa. Jo 3-4 prosentin vesivaje aiheuttaa lievän kuivumisen. Jotkin hevoset voivat juoda vain noin 20 litraa vettä päivässä, syövät ja voivat hyvin. Nämä hevoset ovat poikkeus, niiden munuaiset pystyvät niin sanotusti tiivistämään virtsan ja kierrättämään enemmän vettä takaisin kehoon.
Suurimmalla osalla hevosista ei ole tälläistä munuaisten toiminta mekaniikkaa ja hevosella tulisi olla aina puhdasta vettä tarjolla. Suurin osa aikuisista hevosista tarvitsee 30-40 litraa vettä päivässä ylläpitääkseen kehon veden perustarpeen yllä.

Joskus hevoset syövät lunta joka saattaa vähentää niiden vedenkulutusta. Jos hevosellasi on mahdollisuus lumen syöntiin ja huomaat sen vähentäneen juomista, älä heti siis huolestu. Mutta lunta ei tule ajatella tai pitää veden korvikkeena.

Vesi on hevosen tärkein ravinne, koska melkein jokainen osa hevosessa tarvitsee vettä toimiakseen. Muunmuassa ruuansulatuksen toimimiseen, sopivaan ulosteen kosteuteen, ylläpitää verimäärää ja hikirauhasten toimintaa.

On kaksi yleistä ongelmaa hevosen riittämättömällä veden saannilla kylmillä säillä.
Ensimmäisenä vähentynyt syöminen, hevonen vähentää heinän syöntiä jos se ei saa riittävästi vettä. Yksi syy tähän on syljen erittymisen vähentyminen, hevonen tarvitsee sylkeä jauhaessaan ravintonsa pehmeäksi. Aikuinen hyvin nesteytetty hevonen saattaa  muodostaa jopa 30 litraa sylkeä päivässä, joka pehmentää ruuan pureskeltaessa ja nieltäessä. Mikäli hevosen ruokahalu heikkenee, se ei myöskään siedä niin hyvin kylmää säätä, joka saattaa taas johtaa painon putoamiseen, vaikka muuten ruokamäärä ei vielä merkittävästi olisikaan pienentynyt.

Toinen ongelma, joka on vaarallisempi komplikaatio, on ähky tai ummetus. Näihin hevonen voi toki sairastua milloin tahansa kun se pääsee kuivumaan. Mikäli hevonen ei juo tarpeeksi, uloste muuttuu liian kuivaksi, jolloin se saattaa aiheuttaa tukoksia suolistoon.

Vuodenajasta riippumatta, hevosella tulee olla aina puhdasta vettä tarjolla. Hevoset joilla on juoma-automaatit, vedenkulutusta on mahdotonta seurata. Mutta on hyvä tarjota hevoselle lämmintä vettä ämpäristä, juoko se kaiken, vai kelpaako ollenkaan.
Yleisesti ajatellaan että hevoset juovat mieluummin lämmintä kuin kylmää vettä, tämä on hevoskohtaista, mutta todennäköisempää vanhoilla hevosilla, niiden hampaat saattavat olla herkempiä kylmälle vedelle.
Pääasia on että hevosille on vettä tarjolla, mutta mikäli omistat vanhempia hevosia, niiden kanssa on ehkä syytä olla tarkkaavaisempi veden kulutuksen suhteen kylmillä säillä. Tai tiedät tallissasi olevan hevosia jotka ovat taipuvaisia vähentämään juomistaan kylmillä säillä.

Myös suolan lisääminen hevosen ruokavalioon lisää sen janon tunnetta. Aikuinen hevonen tarvitsee n. 60 grammaa suolaa päivässä. Hevosella tulee olla suolakivi aina tarjolla, mutta kylmillä säillä voit lisätä esimerkiksi merisuolaa hevosen ruokaan tai elektrolyytti valmistetta. Hetkellinen suolan lisääminen ei aiheuta terveys ongelmia mikäli hevosella on aina vettä tarjolla.