Ruskeasuon maneesi täyttyi sunnuntaina kouluratsastuksen ystävistä, luvassa oli suomen koulumaajoukkueen valmentaja Emile Faurien klinikka. Faurie on käynyt valmentamassa kaksi vuotta suomen maajoukkuetta, maajoukkue valmennuksiin on yleisöltä pääsy kielletty, mutta Kouluratsastuksen Kannatusyhdistys päätti järjestää halutun klinikan, näin kaikki kiinnostuneet pääsisivät kuulemaan Emilen oppeja

10.9.2014

Faurie asuu Englannissa ja hänellä on Oxfordshiressä 30 hevosen talli joka koostuu omista hevosista sekä valmennettavien hevosista, Faurien tallissa on tällä hetkellä myös 4 suomalaista valmennuksessa. Emilen päivä alkaa 7.30 ja hän ratsastaa 6-8 hevosta päivittäin, 13.00 alkaa valmennuksien pitäminen aina iltaan asti. Faurie on edustanut Englantia kahdesti Olympialaisissa, kolmesti MM-kilpailuissa ja neljästi EM-kilpailuissa.
Emile on aloittanut ratsastuksen vasta 15 vuotiaana koska hänen vanhemmillaan ei ollut varaa ratsastustunteihin. Hänen äitinsä kertoo että heti kun poika oppi puhumaan, hän puhui aina hevosista. Kun hän viimein pääsi haluamalleen ratsastustunnille, tunti ei ollut ihan tyypillinen meille tuttu ratsastuskoulun tunti vaan hänelle annettiin hevonen nimeltä Patch ja sanottiin että siitä sitten vain ratsaille. Patch oli pinto, hauskan värinen ja hyvin viisas hevonen. ”Olin katsonut lännenfilmejä joten kutakuinkin tiesin miten hevosen selkään pääsee, lähdin ratsastamaan tietä pitkin tallilta poispäin, kun Patch totesi että matka oli ollut jo riittävän pitkä, se kääntyi ja laukkasi takaisin tallille, minä tietysti putosin, ja tämä tapahtui 15 kertaa..” nauraa Emile.
”Patch teki u-käännöksen aina samaan suuntaan joten opin että kun otan vastakkaisesta ohjasta, Patch ei pääse kääntymään, mutta Patch tietenkin kääntyi toiseen suuntaan. Tästä sain heti ensimmäisen ja tärkeän opin, sinun pitää tuntea mitä hevonen allasi tekee, sinun pitää oppia kuuntelemaan hevosta, sinulla tulee olla empatiaa ja sinun tulee tehdä asiat niin että hevonen ymmärtää mitä haluat. Tyyppilisin ratsastajan virhe on yliratsastaa. Pidä asiat yksinkertaisena ja selkeänä. Älä myöskään ikinä unohda miksi teet tätä urheilua, rakkaudesta hevoseen.” Emile kertoo.

Faurie oli juuri palannut Normandian MM-kilpailuista joissa oli ollut suomen joukkueen kanssa. Emile kertoi että hän on erittäin ylpeä suomen tiimistä, ratsastajat ovat rautaisia ammattilaisia ja he ratsastivat erittäin hyvin. Hän kertoi että myös muut maat huomioivat tämän neljästä naisesta koostuneen joukkueen. Emile oli tyytyväinen MM-kisojen tulokseen ja siihen työhön jota tiimin kanssa oltiin kahden vuoden ajan tehty kohti MM-kilpailuja.

Emile_faurie_ratsastaaFaurie kertoo että hänellä ei ole tiettyä yhtä tapaa, filosofiaa jolla valmentaa.
”Suurin virhe on odottaa ihmeitä – taikatemppuja, kouluratsastus on pitkä projekti, tekninen ratsastus tai päästä tekniseksi ratsastajaksi on pitkä projekti. Minun tapani on jakaa eteenpäin sitä tietoa ja oppia jota olen vuosien varrella saanut ’mestareilta’. Otan näiltä kaikilta tiettyjä asioita ja teen niistä oman systeemini. Tänään meillä on täällä paljon erilaisia hevosia. Treenaamisen pitää olla loogista, yksinkertaista hevosille, perusratsastusta, kuuntele hevosta, mukaudu hevoseesi. Pidä mieli avoimena, aina voit oppia uutta, Tänäkin vuonna itse opin paljon lisää vain seuraamalla MM-kilpailuissa ratsastajien verryttelyä.”

Ratsukot aloittivat vapaassa käynnissä, Faurie halusi että hevonen on vapaassa käynnissäkin tietyssä ’kehyksessä’. Hän halusi nähdä isoa, pitkää käyntiä. ”Käynti on tärkeä kouluratsastuksessa, siinä on turha menettää pisteitä, vaan ota siitä kaikki pisteet kotiin kuin suinkin vain mahdollista, hevosen tulee kävellä itse, ratsastajan tulee istua oikein, pumppaava, jankuttava jalka on mielestäni yksi ärsyttävimmistä ratsastajan tavoista. Se on ihan ok että hevonen on hieman luotiviivan takana, mutta se ei saa laskeuta lavoistaan, se kulkee tasaisella ja kevyellä kuolaintuntumalla. Hevosen tulee olla tyytyväinen joka tilanteessa, happy athlete” .

”Jos hevosella on iso laadukas käynti, sinun tulee olla varovainen, sinun tulee antaa nuorelle hevoselle aikaa, ennen kuin alat koota tälläista käyntiä, vaikka saattaisit kisoissa menettää pisteen. Muista että liikkeen puhtaus/laatu/vapaus säilyy.”

Käynnissä ratsukot tekivät myös pysähdyksiä, hän painotti erityisesti sitä ettei ratsastaja siirtymässä pysähdykseen, ratsasta kädellä taaksepäin. Faurie myös rohkaisi käyttämään ääntä, niin kiittämiseen kuin hevosen rauhoittamiseen. Usein myös esimerkiksi nuorella hevosella, ei edes ole järkevää irroittaa kättä tuntumalta kiittääksesi hevosta taputtamalla.

faurie_hevonen

Tästä jatkettiin kevyessä ravissa, vaikka ratsukot olivatkin jo verrytelleet etukäteen, Emile kertoi että hän suosii hyvin paljon kevyessä ravissa työskentelyä. Tämä on ratsastajalle helpompaa alussa ja myöskin hevonen saa ratsastajan keventäessä enemmän vapautta. Hän painotti aktiivista työskentely ravia, sekä täsmällisten teiden ratsastamista.
”Vaikka hevonen tuntuisi olevan pohkeen takana älä jää jahtaamaan hevosta, pohkeen edessä oleva hevonen ei ole sama asia kuin mennä kovaa. Haluamme herkän hevosen joka odottaa ratsastajaansa. Alkuverryttelyssä älä yritä saada ns. kaikkea liikettä irti hevosesta, säästä se kouluaitojen sisäpuolelle, oletteko nähneet koskaan Totilaksen verryttelyä? Totilas näyttää siellä pieneltä mustalta ponilta ja kun se saapuu areenalle, se lentää.”

Hän haluaa nähdä positiivisen hevosen joka haluaa tehdä töitä. Hänen mielestään maailman huipulta paras esimerkki tälläisestä hevosesta on Valegro, hevosen häntä ei koskaan viuhdo edestakaisin, hevosen korvat ovat tarkkaavaisesti ’höröllä’ ja se kuuntelee ratsastajaansa joka askeleella.

Avotaivutus on yksi hänen suosikki liikkeistään. Hän ratsastaa kaikilla hevosillaan avotaivutusta, on se sitten GP hevonen tai nuori hevonen. ”Hevonen joka pystyy tekemään erittäin hyvän avotaivutuksen, pystyy tekemään mitä vaan. Pahin mitä voit avotaivutuksessa tehdä on työntää hevosen takaosaa ulos, tämä ei ole avotaivutusta vaan pohkeenväistöä uralla.”

faurie_avo    faurie_avo2

 

 

 

Faurie kiinnitti myös ratsastajien istuntaan huomiota. Hän kehotti kaikkia tarkkailemaan omaa istuntaa. Usein jäämme ainoastaan kiinni siihen mitä allamme tapahtuu, tulee myös keskittyä siihen mitä itsessä tapahtuu, annanko hevoselleni parhaan mahdollisuuden parhaaseen mahdolliseen liikkeeseen?

”Mitä hermostuneempi hevonen on, usein teemme niin että ikäänkuin suljemme hevosen ja sanomme ei hätää, olet turvassa, sen sijaan täytyisi pitää hyvä eteenpäin pyrkimys, näin hevonen keskittyy työskentelyyn ja tasapainon pitämiseen.”

Tärkein asia mikä sinun tulee oppia on se, että joskus pieninkin korjaus, voi tehdä suurimman vaikutuksen. ”Teen selväksi uusille ihmisille jotka tulevat valmennukseeni että he eivät voi odottaa taikatemppuja. Sinun tulee ymmärtää hevosta, sen herkkyyttä, tuntea empatiaa sitä kohtaan. Annamme sille mahdollisuuden oppia ja ymmärtää,  ja treenamme loogisesti hevosen kasvun ja kehityskaaren mukaan. Ratsastajan pitää olla henkisesti avoin, ja hyväksyä muutos. Olen valmentanut satoja satoja ihmisiä ja pahin oppilas on sellainen joka tulee paikalle ja sanoo; tiedän mitä olen tekemässä ja haluan että opetat minulle sitä tätä ja tuota. Silloin tiedän etten voi opettaa tätä ihmistä, mutta minun täytyy sanoa että suomessa en ole törmännyt yhteenkään tälläiseen ratsastajaan, suomalaisten asenne on loistava.”

Laukkatyöskentelyssä työskenneltiin isommalla ja pienemmällä ympyrällä. Pienemmällä ympyrällä tehtiin siirtymisiä käyntiin ja raviin. Myös laukassa hän halusi nähdä aktiivista työskentely laukkaa.

faurie_laukka faurie_laukka2

 

 

 

 

 

”Muista kun teet loppuraveja, että hevoset pysyvät tasapainossa, usein näen tämän tehtävän väärin, älä heitä ohjia ja pyydä eteen, pidä tasapaino!”

Emile tunnusti hieman jännittäneensä ennen klinikan alkua, hän astui isoihin saappaisiin, aikasemmin hänen paikallaan näillä klinikoilla on ollut kansallisaarteemme Kyra Kyrklund, Faurie kertoi kunnioitavansa häntä suuresti. ”Hänen saappaisiinsa astuminen on iso asia”

Päälimmäisenä klinikasta jäi mieleen Faurien hevoslähtöinen tapa valmentamiseen, hän useaan otteeseen toisti että teemme tätä koska rakastamme hevosia ja hevosen pitää aina olla tyytyväinen ja suhtautua työskentelyyn positiivisesti, positiivinen hevonen keskittyy ja kuuntelee. Arvosta perustyöskentelyä, se on loogista hevosille.

Mikäli yleisölle avoimia klinikoita järjestetään jatkossakin, suosittelen klinikkaa lämpimästi kaikille. Tämä charmantti englantilainen osasi ottaa loistavasti yleisönsä ja esitti asiat niin että klinikkaa oli helppo seurata ja ymmärtää.

Hevostiimi