Maailmankuulu Dr. Andrew McLean on erinomainen luennoitsija, valmentaja ja hevosten kouluttaja, jonka metodien takana on suorastaan lumoava yhdistelmä tietoa hevosen oppimisesta ja biomekaniikasta. Dr. McLean luennoi ja demosi Suomessa lokakuussa pidetyssä 4YourHorse tapahtumassa. Hevostiimin toimittaja kokosi päivän parhaat palat demoesitysten kautta kolmeen artikkeliin.
Ensimmäisessä demoryhmässä oli nuoria 4-vuotiaita hevosia, joiden kanssa Dr. McLean kävi läpi palkitsemista, kantokyvyn testausta ja biomekaniikan perusteita, lue lisää tästä artikkelista.

Toisessa demoryhmässä esiintyi vaativissa luokissa menestyksekkäästi kilpaillut ratsukko Anna Kärkkäinen FWB-hevosella Elves Angel.
Dr Andrew McLean kertoi, että tämän tasoisella hevosella päästään työskentelyssä parantamaan paljonkin hevosen biomekaniikkaa ja näin saavuttamaan vielä paremmat tulokset.  Vaikka kyseessä on hyvin koulutettu hevonen, on sen palkitseminen ja kiittäminen yhtä tärkeää kuin nuortenkin hevosten. McLean kehoittikin kiittämään äänellä ja rapsuttamaan säkää hyvin yksinkertaistenkin onnistumisten jälkeen. Elves Angel otti kehut hyvin vastaan ja suorastaan leijaili esiintymisintoisena yleisön edessä!

Hevosen kiittäminen, kehuminen ja kannustaminen on tärkeää myös pidemmälle koulutetun hevosen kanssa. Kuvassa Anna Kärkkäinen - FWB Elves Angel. Kuva Minna Alaspää.

Hevosen kiittäminen, kehuminen ja kannustaminen on tärkeää myös pidemmälle koulutetun hevosen kanssa. Kuvassa Anna Kärkkäinen – FWB Elves Angel. Kuva Minna Alaspää.

Demon tehtävissä käytiin läpi koko ratsastajan toolbox – työkalulaukku, jonka avulla pala palalta, apu avulta helppojen harjoitusten kautta vietiin hevosta kohti laukkapiruetteja:

TEHTÄVÄ 1: SIIRTYMISET
Myös tämä ratsukko aloitti käynti – seis – käynti siirtymisillä. Lue edellisestä artikkelista juoksevasta ja hitaasta jalkaparista ja pysäyttämisestä vuorotellen oikealla ja vasemmalla etujalalla. Dr. McLean kertoi, että nuoriin hevosiin verrattuna, koulutetun hevosen täytyy tehdä käynnistä pysähdys kahden etujalan askeleen aikana. Ratsastaja laskikin askelia ja pysähdys sekä käynnistä ja ravista onnistui täsmällisemmin ja helpommin tasan, kun ratsastaja kiinnitti huomiota apuun reagoimiseen kahden etujalan askeleen sisään. Dr. McLean sanoi, että laukassa on kiinnitettävä samaan asiaan huomiota, hevosen reagointi kahden askeleen sisään. Reagoinnista seuraa heti apujen hellitys ja kiitos äänellä ja/tai säkää rapsuttaen.

Kun pysähdys sekä käynnistä että ravista oli saatu täsmälliseksi, kiinnitti McLean huomiota raviin siirtymiseen pysähdyksestä. Hevosen on ravattava heti ensimmäinen askel, joka tarkoittaa sitä, että heti ensimmäinen takajalan nosto on ravia. Kun ratsastaja kiinnitti tähän asiaan huomiota, näkyi selvästi miten hevonen nousi siirtymisissä ylämäkeen.

4YourHorse_avut

Ratsastajan kiitoksen sekä hevosen regoinnin apuun tulee tapahtua 3 sekunnin sisällä (2 käynti / raviaskelta etujaloilla tai 2 laukkaskelta). Kuva Dr. Andrew McLeanin luennolta, kuvaaja Minna Alaspää.

TEHTÄVÄ 2: TEMPO JA TAHTI
Siirtymisten jälkeen ratsukko siirtyi harjoittelemaan nopeusnappulaa. McLean pyysi lisäämään kaasua käynnissä, kunnes hevonen melkein siirtyi raviin.
– On tärkeää opettaa hevoselle heti nuorena tämä nopeusnappula, vinkkasi McLean.
Kun hevonen vastasi hyvin nopeusnappulaan, siirryttiin harjoitukseen, jossa tempoa eli nopeutta käynnissä hidastettiin – nopeutettiin – hidastettiin – nopeutettiin melko lyhyissä pätkissä. Tarkoituksena ei ollut pidentää askelta, vaan saada hevonen reagoimaan hyvin nopeus- ja hidastusnappulaan.

Tämän jälkeen siirryttiin käynnissä askeleen pidennykseen ja lyhennykseen, jonka aikana tehtiin myös myötäysharjoituksia. Myötäysharjoituksessa myödätään molemmista noin kahden askeleen ajaksi ja katsotaan miten hevonen reagoi, kantaako se hyvin itsensä ja säilyttääkö tahdin.

Tahtia ja tempoa tarkkailtiin myös metronomin eli tahtimittarin avulla, joka vaikutti erittäin hyödylliseltä apuvälineeltä. Älypuhelimeen voi ladata ilmaisen metronomisovelluksen (etsi esim. Play kaupasta nimellä ”metronome”), jonka käyttäminen on hyvin helppoa. Tahtimittarilla mitataan kuinka monta askelta hevonen tekee minuutissa (BPM), sovellus laskee tahdin jo muutaman naputuksen perusteella. On tutkittu, mikä on ihanteellinen tempo hevosella eri askellajeissa ja tilanteissa (vrt. koottu laukka tai esteradan laukka). Metronomin avulla selviää nopeasti tahti ja ratsastajalle selviää selvemmin tapahtuuko tahdissa muutoksia niin halutessa.

4YourHorse_tahdit

Ideaaliset tahdit eri askellajeissa ja tilanteissa. Tahdin laskeminen metronomilla on erittäin helppoa! Kuva Dr. Andrew McLeanin luennolta. Kuvaaja Minna Alaspää.

TEHTÄVÄ 3: KÄÄNTÄMINEN JA VÄISTÄMINEN
McLeanin kääntämisharjoituksessa käytetään oivallisesti hyväksi hevosen biomekaniikan tuntemista. Kääntämisessä apujen ajoitus on tärkeää. Hevonen pystyy kääntymään oikealle, silloin kun oikea etujalka irtoaa maasta. Ratsastaja harjoitteli nopeita kääntämisiä oikealle ja vasemmalle, kääntämällä aina silloin kun käännöksen puoleinen sisäjalka irtoaa maasta. Kääntämisharjoitusta tehtiin käynnissä ja kääntäen aina vain kahdeksi askeleeksi per suunta.

Kääntämisharjoitusten jälkeen testattiin sivulle vievän pohkeen vaikutusta ratsastajan väistättäessä hevosta lyhyissä muutamien askelien pätkissä sekä oikealle että vasemmalle.

Kääntämistä harjoiteltiin myös takaosakäännösten eli käyntipiruettien avulla. McLean kertoi käyntipiruetissa apujen ajoitusten olevan erittäin tärkeää, koska liikkeessä yksi jalka liikkuu kerrallaan, jolloin ratsastajalla on mahdollisuus vaikuttaa yhdellä avulla kerrallaan jokaisen liikkeen eri kohtaan. On tärkeää tässäkin, ettei ratsastaja yritä vaikuttaa useilla avuilla samaan aikaan.

TEHTÄVÄ 4: LAUKAN KOKOAMINEN
Laukassa ratsukko harjoitteli laukan kokoamista. McLeanin kokoamisharjoitus perustui hevosen biomekaniikkaan. Laukassa oikea kohta tehdä pieniä pidätteitä on se askeleen kohta, kun hevosen etujalat nousevat maasta. Ratsastaja tunnistaa tämän askeleen kohdan siitä, että kun hevosen etujalat nousevat maasta, heilahtavat ratsastajan hartiat hieman taakse. Demoratsukko saavutti laukassa erittäin nopeasti hyvän kokoamisen tällä harjoituksella.

Oli huomattavaa miten yksinkertaisilla tehtävillä Dr. McLean kävi yhden avun kerrallaan läpi. Kun kaikki avut toimivat, lopetti ratsukko demoesityksen onnistuneisiin laukkapiruettiharjoituksiin. Kuten McLean totesi, kaikki on mahdollista kun toolbox on kunnossa!

4YourHorse-(30)_piruetti

Demoratsukko Anna Kärkkäinen ja FWB Elves Angel näyttivät varsin lupaavia piruettiharjoituksia demon lopuksi. Kuva Minna Alaspää.