Tuntuuko sinusta, että ratsastajana olet jämähtänyt samalle tasolle? Ettet etene riittävästi tai että kerta toisensa jälkeen vaativamman tason tehtävät tuntuvat liian hankalilta? Hevostiimissä pohditaan eri keinoja oman ratsastuksen tason nostoon.

  1. Analysoi tämän hetkinen tasosi realistisesti, mutta ei liian negatiivisesti. Käytä apuna Hevostiimin SWOT- analyysiä ja kilpailutulosten analysointiin artikkelia Kilpailukauden suunnittelu – osa 1, analysointia.
  2. Mieti tasoasi 5 vuotta sitten, oletko kehittynyt? Usein kehityksen huomaa vasta kun katsoo tarpeeksi taaksepäin. Alkeisopetusta lukuun ottamatta on vain hyväksyttävä se, ettei kehitystä tapahdu harppauksittain joka viikko.
  3. Ratsastus on taitolaji ja ratsastaja tarvitseekin kehittyäkseen useita tuhansia toistokertoja. Mitä useammin pääset ratsaille, sitä nopeammin opit. Mieti tämän hetkistä harjoittelumäärääsi, onko sitä mahdollista nostaa?
  4. Hyvä valmennus on hyvin tärkeää. Tarkista, että käyt säännöllisesti valmennuksessa, etkä ratsasta vain itsenäisesti.
  5. Jos tuntuu, ettei valmennuksessa opi, mieti omia oppimistapojasi ja siihen sopivaa valmentajaa. Lue Hevostiimin artikkelit Millainen oppija olet?  ja Millainen valmentaja oppimistyyliisi sopii?.
  6. Positiivinen suhtautuminen auttaa menestymään. Erityisesti yhteistyössä hevosen kanssa. Hevonen huomaa helposti ratsastajan turhautumisen, mutta ei tietenkään voi ymmärtää syytä. Positiivinen meininki tarttuu hevoseenkin ja kehittyminen innokkaan hevosen kanssa on helpompaa.
  7. Vaikka omia epäonnistumisia onkin syytä aina analysoida, älä jää vellomaan niihin. Vanha sanonta: ”Miksi itkeä kun maito on jo maassa” pitää tässäkin hyvin paikkansa.
  8. Joskus pelko vaikeuttaa kehittymistä. Erityisesti esteratsastuksessa saattaa seuraava taso tuntua liian korkealta. Mieti onko pelko loukkaantumisen vai epäonnistumisen pelkoa. Jos pelko johtuu loukkaantumisen pelosta, on varmasti syytä harjoitella riittävän pitkään matalammalla tasolla. Analysoinnin kautta voit kuitenkin huomata, että hallitset tulosten perusteella tämänhetkisen tason jo riittävän hyvin ja uskallat nousta seuraavalle tasolle. Jos pelko johtuu epäonnistumisen pelosta, yritä suhtautua asiaan positiivisemmin tai ainakin realistisesti. Uusi vaikeampi taso vaatii aina yleensä ensin harjoittelua (ja keskinkertaisia tuloksia) kunnes hyviä tuloksia alkaa tulla. Uudet mantrat sinulle: Kukaan ei ole seppä syntyessään ja harjoittelu tekee mestarin.
  9. Tutustu hyvin seuraavan tason vaatimuksiin. Suomen Ratsastajain Liiton sivuilta löytyy hyvää tietoa asiasta. Kysy valmentajaltasi, juttele kavereiden kanssa, käy kilpailuissa katsomassa. Kun seuraava taso on tuttu, on sitä kohden helpompi mennä.
  10. Tee selkeä suunnitelma valmentajasi kanssa. Miettikää yhdessä millä tavoin ja missä aikataulussa seuraavalle tasolle on kohottava. Sitoudu suunnitelmaan ja ole valmis tekemään töitä sen eteen!